Közélet

Kiszabadulhatnak Bándy Kata és Szita Bence gyilkosai

szita bence tárgyalás (szita bence tárgyalás)
szita bence tárgyalás (szita bence tárgyalás)

Egy uniós döntés értelmében a tényleges életfogytiglani szabadságvesztésre ítélteknek joguk van ahhoz, hogy felülvizsgálják büntetésüket – írja a Blikk.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága azután döntött így, hogy Angliában több kegyetlen gyilkos azzal fordult a strasbourgi bírósághoz, hogy emberi jogaikat sérti maga a tény, hogy soha nem vizsgálhatják felül az ügyüket.

A lap által megkérdezett büntetőjogász szerint az uniós ítélet – bár jogerős és nem lehet ellene fellebbezni –, nem zárja ki, hogy valakit élete végéig börtönbüntetésre ítéljenek. Ugyanakkor megadja a raboknak a lehetőséget arra, hogy legkorábban 25, börtönben letöltött év után kérvényezhessék büntetésük felülvizsgálatát; azaz az ítészek helybenhagyhatják az ítéletet, de akár rövidíthetik is azt.

Ez a döntés pedig a Magyarországon tényleges életfogytiglanira ítélt magyar rabokra is hatással lehet: így például P. Tamásra, aki emésztőgödörbe rejtette barátnője testét vagy a fekete sereg volt vezetőjére, M. Róbertre, Bándy Kata gyilkosára, P. Lászlóra és Szita Bence könyörtelen gyilkosaira is.

Sőt, ha Strasbourgban úgy ítélik meg, hogy egy életfogytiglanra ítélt rabnak sérültek a jogai, a gyilkosok még kártérítést is követelhetnek – tette hozzá a jogász.

Ha kíváncsi rá, hogyan élnek Magyarország legveszélyesebb bűnözői, és kibírható-e ép ésszel az örökös rabság, olvassa elé börtönriportunkat, ide kattintva!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik