Belföld

Börtönt kap, aki Facebookon sértegeti a másikat

Egy új törvény szerint akár három évre is leültethetik azt, aki Facebookon másokat sérteget. Magyarországon egyelőre nincs hatályban ilyen törvény, Grenadában, az amerikai szigetországban annál inkább.

“Egyre több gondot okoztak az online felületeken tapasztalható rosszindulatú megjegyzések” – jelentette ki Elvin Nimrod, grenadai, jogi ügyekért felelős miniszter. “Meg kellett teremteni a jogi alapjait annak, hogy gátat szabhassunk a személyeket, és esetenként vállalkozásokat rossz hírbe hozó megjegyzéseknek.”

Az új jogszabályt ez indokolja, viszont a felhasználók többsége tanácsatalan, mivel nem egyértelmű, hogy mi számít sértésnek, és mi az, ami még határeset – olvasható a szerverdiszkont.hu portálon.

A sérelmeket egyébként egy űrlap kitöltésével lehet jelenteni a rendőrségnek, később pedig a bíróság határoz arról, hogy az adott kijelentés, komment vagy üzenet valóban sértő-e? A bűnösnek talált facebookozót 37 ezer dollárra vagy akár három év börtönre is ítélhetik a jogszabály szerint.

Grenada egyébként teljes mértékben „internetállam”. Minden rendőrautónak és minden rendőrnek egyedi Twitter azonosítója van, melyet az egyenruhán, jól látható helyen kell elhelyezniük a zsaruknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik