Közélet

Nem bírják a börtönt a fekete sereg tagjai

A kemény fiúk, úgy látszik, besokalltak, leesett nekik, mit is jelent a rácsok mögött élni.

Az elítéltek nem kevesebb mint száz év börtönt kaptak. És úgy tűnik, nem tetszik nekik a zárt világ. A jogerős ítélet megváltoztatását – enyhítést, felmentést –, illetve az eljárás megismétlését indítványozták a fekete sereg néven elhíresült bűnszervezet tagjainak ügyében eljáró védők a Kúrián csütörtökön.

A főnök perújítást szeretne

A harminc vádlott közül ebben az eljárásban nyolcnak a felülvizsgálati kérelméről dönt a legfelsőbb bírói fórum. Nincs azonban felülvizsgálati tárgyalás Magyar Róbert, a bűnszervezet vezetője ellen, aki tényleges életfogytiglani szabadságvesztését tölti, és sajtóhírek szerint perújítást szeretne. Több vádlottra szabtak ki tízévesnél hosszabb szabadságvesztést, sokan pedig öt év körüli büntetéseket kaptak. A Debreceni Ítélőtábla tavaly tavasszal kihirdetett másodfokú, jogerős döntésében a vádlottak egy részénél helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, másoknál 2-3 évvel súlyosította a büntetéseket.

A védők szerint is baj van

A Kúrián felszólaló védők szerint a bizonyítékok hiányosak, a korábbi ítéletek jogszabályellenesek, megalapozatlanok, sértik az indoklási kötelezettséget. Volt olyan indítvány is, amely azon alapult, hogy a bíróság elfogultan járt el, illetve átlépte hatáskörét. Az ügyvédek szerint a bűnszervezet megállapítása bizonytalan feltételezéseken alapult, vitatott, hogy kik tartoztak bele, és kik azok, akik véletlenül voltak jelen egy-egy bűncselekmény helyszínén. Továbbá a vádlottak esetenként az életüket fenyegető veszély elhárítása érdekében cselekedtek, ami még egy büntetett előéletű embernek sem róható fel – érveltek. Volt, aki szerint védence kisstílű bűnöző, a bíróság mégis nehézfiúkkal vette egy kalap alá, és ezért szabhatott ki a megérdemeltnél súlyosabb büntetést rá.


Fotók: MTI / Beliczay László

Az ügyész szerint minden rendben

Az ügyész a védői indítványok elutasítását indítványozta. Kifejtette, hogy egy tartozás megfizetésével kapcsolatos nézeteltérés nyomán két bűnözői csoport között kibontakozó összecsapás, amely során több lövés is eldördült, nem nevezhető jogos védelmi helyzetnek. Az utolsó szó jogán nem minden vádlott hangoztatta teljes ártatlanságát, de a büntetést mindannyian eltúlzottnak tartották.

A feketebárány sem olyan kemény már

„Nem vagyok ártatlan. Fekete bárány vagyok. De nem olyan bűnös, mint ahogy az ítélet állítja. Amit csináltam, elmondtam. Miért nem lehet igazságosnak lenni!? Húzzuk be a cigány gyereket? Én is magyar vagyok!” – replikázott például Magyar Róbert egyik megvádolt hozzátartozója.

Egy másik elítélt a strasbourgi emberi jogi bíróság ítéleteiben és a Velencei Bizottság állásfoglalásában rögzített európai jogelvekre hivatkozott. Így például a törvényes bíróság követelményére, amivel álláspontja szerint ellentétes az, hogy a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete után másodfokon nem az egyébként illetékes Fővárosi Ítélőtábla járt el, hanem ennek nagy ügyterhei miatt másik bíróságot, a Debreceni Ítélőtáblát jelölték ki. E döntés ellen pedig nem lehetett fellebbezni.

A vádlott arra is felhívta a figyelmet, hogy az Alkotmánybíróság nemrég megsemmisítette az alaptörvény átmeneti rendelkezéseit, amelyek az ügyek áthelyezését is rögzítik. Ebből következően szerinte az európai általános jogelvekkel és a magyar alkotmánnyal ellentétesen járt el vele szemben az igazságszolgáltatás, továbbá a per sértette a strasbourgi bíróság gyakorlatában rögzített tisztességes eljárás, fegyveregyenlőség elvét is. „Úgy kaptam öt évet, hogy még vád sincs ellenem” – fakadt ki.

Ez történt korábban

A Debreceni Ítélőtábla tavaly március 13-án hozott jogerős ítéletet: e szerint a fekete sereg egykori vezetője élete végéig börtönben marad. Jelenleg Szegeden, a Csillag börtönben tartják fogva. A férfit tavaly augusztusban, Spanyolországban fogták el, miután a Fővárosi Törvényszék európai elfogatóparancsot adott ki ellene. A maffiózót a Terrorelhárítási Központ rendőrei szállították haza.

A férfi három évet töltött előzetesben, majd 2008. szeptember 20-án házi őrizetbe került. Az akkori jogszabályok szerint nem tarthatták tovább a rácsok mögött. Mivel 2009. január végén megszökött, sokáig második helyen szerepelt az Országos Rendőr-főkapitányság Top 100-as körözési listáján. Igen hosszú bűnlajstrommal „büszkélkedhet”, a gyilkosságtól a zsaroláson, bandaháborúkon és leszámolásokon keresztül védelmi pénzek szedéséig számos bűncselekménnyel összefüggésbe hozták. Hozzá köthető például az alvilági körökben jól ismert „Ragyás Tóni” megölése is.

Az ügyben 2010 decemberében született meg az elsőfokú ítélet, Magyar Róbertet életfogytig tartó szabadságvesztéssel sújtották. Társai közül volt, aki 15 évet kapott, de olyan is akadt, akit felmentettek. A vádlottakat összesen száz év fegyházbüntetésre ítélték. Magyar Róbert tavaly a Blikknek nyilatkozva azt mondta, hogy tucatnyi olyan rendőrt ismer, akik korrupciós botrányba keveredtek. Neveket akkor nem mondott, de azt ígérte, hogy amikor eljön az ideje, a nyilvánosság előtt is megnevezi őket. Állítása szerint az éjszakai életben a vetélytársai, köztük V. László korábban elkerülték a felelősségre vonást és az ellenőrzéseket, miközben ő első számú közellenségnek számított.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik