Közélet

Öt tonna gyanús keleti élelmiszert foglaltak le

kínai tészta (kínai étterem, )
kínai tészta (kínai étterem, )

A rengeteg szárított gombára, tésztára és konzervre már a határon felfigyeltek a NAV járőrei.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szerdán 5 tonna távol-keleti élelmiszer, valamint 72 ezer liter növényvédő szer forgalmazását tiltotta be. Az élelmiszereknél a termékek eredete nem volt nyomon követhető, a növényvédő szeren pedig nem volt feltüntetve a gyártási idő.

A élelmiszerre a rajkai határállomáson figyeltek fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) járőrei, amikor a kamion rakterét ellenőrizték. A szállítmányt továbbengedték, de riasztották a NÉBIH ellenőreit.

A járőrök Budapestig kísérték a szállítmányt, melyet már vártak Kőbányán. A késő éjszakáig tartó vizsgálat és lerakodás közben kiderült, hogy a szállító a termékek eredetét számlával igazolni nem tudta, az élelmiszerek egy része – szárított gomba, tészták, konzervek és fűszerek – pedig minőségmegőrzési idővel sem rendelkezett. A X. kerületi épület raktárként illegálisan működött, nyilvántartásba nem vett egység.

A kőbányai akcióval párhuzamosan a NÉBIH szakemberei ellenőrzést tartottak egy növényvédő szert forgalmazó cég telephelyén is, ahol 72 ezer liter növényvédő szer forgalmazását tiltották be, mivel a termék gyártási ideje nem volt egyértelműen igazolható. Az eljárás lefolytatásáig a készlet hatósági zár alá került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik