Közélet

Nem kegyelmez a tél

havazas(210x140)(1).jpg (havazás, )
havazas(210x140)(1).jpg (havazás, )

Balesetek, elakadt járművek, járhatatlan utak – pénteken a hó mellett a széllel is meg kell küzdeni. 26 települést zárt el a hó, csaknem 40 út járhatatlan. A Liszt Ferenc reptéren sem jó a helyzet. Országos körkép az időjárásról.

Pénteken piros riasztást adtak ki öt megyére a havazás utáni viharos szél, vagyis a hófúvások miatt. Az ország északi részén általában 5-8 cm friss hó valószínű péntek éjfélig, a déli területeken általában 5-10 cm, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 15-20 cm-nél is több hó hullhat.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri a közlekedőket, hogy a hóátfúvásos térségekben semmiképpen ne induljanak útnak. Mint írták, a Dunántúl több területén is téliesek az útviszonyok. A társaság azt kéri a járművezetőktől, hogy fokozott figyelemmel, a sebesség megfelelő megválasztásával közlekedjenek, és csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, továbbá tartsanak maguknál hóláncot.

Telefonos (06-1-336-2400) és internetes Útinform-szolgáltatásuk folyamatosan tájékoztat az aktuális útviszonyokról.

22:05 – Másodfokúra mérsékelték a riasztást

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este másodfokúra mérsékelte a hajnalban a hófúvás miatt kiadott legmagasabb fokozatú riasztását.

A meteorológiai szolgálat péntek hajnalban a várható erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében adott ki harmadfokú riasztást. A piros színű riasztás 26 kistérségben volt érvényben. Ezek Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg és Zalaszentgrót voltak.

Ezeken a helyeken, valamint Komárom-Esztergom és Fejér megye több térségében jelenleg másodfokú riasztás van érvényben. Így egy-három órán belül továbbra is számítani kell arra, hogy a szél magas hótorlaszokat emel.
A Dunántúl többi térségében, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megye területén szintén a hófúvás miatt elsőfokú riasztás van érvényben.

20:35 – Ideiglenesen megnyitották a magyar-szlovén határátkelőt

20.30 és 22.30 óra között Tornyiszentmiklósnál ismét beléphetnek Magyarországra Szlovénia felől a 7,5 tonna feletti össztömegű tehergépjárművek – tájékoztatott Rigó Csaba, a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) elnöke péntek este.

20:28 – A főváros állja a sarat

Budapesten latyakosak a főutak, a közösségi közlekedés folyamatos – közölte a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. péntek este. Továbbra is folyamatosan, a cég teljes gépflottáját bevetve végzik a budapesti főutakon a hó eltakarítását és a síkosságmentesítést.

A közlemény szerint péntek reggel 8 óra óta a budai hegyvidéken kilenc centiméter friss hó esett, a pesti városrészben ennél kevesebb.

19:25 – Meg kellett szervezni a  kenyérellátást

Eddig három, a hó miatt nehezen megközelíthető településre szervezte meg a kenyérszállítást a Vas Megyei Védelmi Bizottság operatív törzse, és a Rumi Többcélú Gyógypedagógiai Intézményben gondozott beteg gyerekek ellátásáról is gondoskodtak – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. Balogh Nikoletta elmondta, mostanáig három település – Rábatöttös, Velem és Rum – jelezte az operatív törzsnek, hogy nem érkezett meg hozzájuk a szokásos kenyérszállítmány, ezért siettek a segítségükre, a szállítások még folyamatban vannak. A szóvivő hozzátette, hogy ha más településekről is hasonló problémát jeleznek, vagy az elzárt településekről érkezne hasonló kérés, azt is igyekeznek teljesíteni.

Közlése szerint az elzárt települések száma Vas megyében 18-ról 16-ra csökkent, jelenleg még Acsád, Tormásliget, Mesterháza, Répceszentgyörgy, Lócs, Iklanberény, Kőszegpaty, Nemescsó, Vasszilvágy, Vassurány, Nemesládony, Nagygeresd, Chernelházadamonya, Meszlen, Keléd és Bő megközelíthetetlen, a közútkezelő folyamatosan dolgozik az utakon.

18:42 – Újabb két települést zárt el a hó

A Dunántúlon már 26 település megközelíthetetlen, és csaknem negyven útszakasz járhatatlan a reggel óta tartó havazás miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. legfrissebb adatai szerint. Vas megyében a hó elzárta Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Keléd, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy településeket. Veszprém megyében Balatonhenye, Mindszentkálla, Monoszló és Szentbékkálla, Győr-Moson-Sopron megyében Albert Kázmér-puszta, Csér és Und, Zala megyében pedig Velence megközelíthetetlen. A Dunántúl mellett a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. Információik szerint csaknem negyven centiméter hó esett.

18: 26 – 27-en rekedtek Beleden

Lezárták a 86-os főutat Csorna és Veszprém megye határa között, ezen a szakaszon jelenleg is több teherjárművet mentenek a hóból – közölte a katasztrófavédelem Győr-Moson-Sopron megyei helyettes szóvivője. Schreindler Ágnes elmondta: 24 felnőttet és 3 gyereket szállásoltak el Beled művelődési házában, mindannyian a 86-os úton fekvő település körzetében akadtak el kocsijukkal.

Ugyanakkor megnyitották  a 85-ös főút Kapuvártól nyugatra eső részét, ahol korábban zártak le egy szakaszt. Itt folyamatosak a hófúvások, ezért hókotrók vezetik fel a forgalmat mindkét irányban.

18:08 – Több száz kamion vesztegel

Több száz kamion kényszerül várakozni Vas megyében, azon belül Szombathely, Körmend és Vasvár közelében, egészen a megyehatárig a havazás miatt – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. A 18 megközelíthetetlen településsel bíró megyében eddig 18 vesebeteget kellett  a műveseállomásra vinni.  A szóvivő tájékoztatása szerint felhívást adtak ki, hogy a szombathelyi vasútállomáson tudassák a diákokkal: Szombathelyen a kollégiumok nyitva tartanak, ezért ha úgy döntenek, a közlekedési nehézségek miatt akár a kollégiumokban is maradhatnak a hétvégére.

Korábban a rendőrség azt a hírt kapta, hogy a  Vasi Volán Zrt. nem indít buszjáratokat, ám időközben kiderült, a járművek a nehézségek ellenére  – bár késve – de közlekednek.

18:06 – Ömlenek a riasztások

Péntek délután 5 óráig összesen 288 bejelentés érkezett a tűzoltókhoz, a legtöbb riasztás a havazás és hófúvás által leginkább érintett Vas megyéből érkezett – közölte Tóth Ferenc, az OKF országos polgári védelmi főfelügyelője budapesti sajtótájékoztatóján. A nap folyamán ezer tűzoltó vett részt a munkálatokban, több száz emberen kellett segíteniük.

17:44 – A Liszt Ferenc-repülőtér is alakul…

A havazás miatt jelenleg csak egy pályán tudnak fel- és leszállni a repülőgépek a fővárosi Liszt Ferenc-repülőtéren. Pénteken két járatot törölni kellett, mert más európai nagyvárosokban is erősen havazik. Hardy Mihály, a Budapest Airport kommunikációs igazgatója elmondta, a sózás ellenére már nem olvad el a hó a repülőtér felszállópályáin, így csak váltakozva lehet üzemeltetni őket: amíg az egyiket takarítják, addig a másikat használhatják a repülőgépek. Ez azonban nem okoz gondot a légi közlekedésben, a forgalom folyamatos, bár a gépek “jégtelenítése” akár 30 percig is tarthat – fűzte hozzá.

Hardy Mihály elmondta azt is, hogy pénteken eddig csak a Lufthansa Münchenből és a British Airways Londonból induló egy-egy járatát kellett törölni, mert a két nagyvárosban is erősen havazik. Hozzátette: mindkét cégnek lesznek még e napon járatai Budapestre, így az utasokat valószínűleg még pénteken el tudják szállítani.

17:30 – Újabb utak estek áldozatul

Egyre súlyosabb a hóhelyzet Vas megyében. Egyenruhások dolgoznak már Kőszeg és Lukácsháza között, ahol műszaki mentés nehezíti a közlekedést. Jánosháza térségében is folyik még a munka, a két kamiont még nem sikerült kihúzni az árokból. Jelenleg Vas megyében 21 útszakasz járhatatlan, amelyből négy főút. Győr-Moson Sopronban 16 út került hasonló helyzetbe, bár ezek kivétel nélkül alacsonyabb rendű – négy- és öt számjegyű – utak, melyek többsége a megye nyugati és déli határán, illetve Mosonmagyaróvár körzetében található. Fejér megyében is egyre többfelé mondanak “megálljt” a rendőrök, Sárkeresztúr és Sárosd között zártak le egy újabb szakaszt.


17: 15 – Már 24 települést zárt el a hó

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közel 600 gépe dolgozik, de a viharos szél újabb és újabb hótorlaszokat emel. Közel 40 útszakasz járhatatlan és 24 elzárt település van az országban. Ezért a társaság nyomatékosan kéri a közlekedőket, hogy semmiképpen ne induljanak útnak ezen területekre – olvasható a társaság péntek délutáni közleményében.

A Dunántúlon reggel óta tartó havazás intenzitása nem csökkent, sőt már a Duna-Tisza közén, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Jász-Nagykun-Szolnok megye területén is havazik. A legfrissebb adatok szerint körülbelül 40 centi friss hó esett. A fő- és mellékutakon havas, hókásás a burkolat.

Somogy megyében a barcsi és berzencei határátkelőknél a horvát hatóságok továbbra sem engedik át a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárműveket Horvátországba. A személygépkocsik átlépését nem korlátozzák, de a hólánc használata kötelező. Az M7-es letenyei határállomásnál Horvátországból, Rédicsnél Szlovéniából valamint Tornyiszentmiklósnál sem engedik át a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti teherkocsikat.

A rendkívüli időjárási helyzetre tekintettel a 84-es főúton Sopronnál, a 861-es úton Kópházánál, a 150-es számú főúton Rajkánál, a 14-es számú főúton Vámosszabadinál és a 82-es főúton Veszprémvarsánynál közlekedő járműveknek feltétlenül rendelkezniük kell hólánccal!

Az előrejelzések szerint a következő napokra komoly lehűlés várható, ezért a letakarított utak is csúszhatnak – figyelmeztet a Magyar Közút.

16:13 – Lezárták a 8-as főutat Jánosházánál

Árokba csúszott két kamion pénteken a 8-as számú főúton Jánosháza térségében, a műszaki mentés idején teljes útzár van érvényben ezen az útszakaszon – közölte a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A rendőrök a kamionokat a Vasvár és Győrvár, valamint a Kőszeg és az államhatár közötti útszakaszon is félreállítják a hóhelyzet miatt.

15:35 – Bevetésre készek a jégtörő hajók

A várható lehűlés miatt soron kívül ellenőrizték a jégtörő hajók állapotát, hogy azok szükség esetén azonnal bevethetőek legyenek – közölte az Országos Vízügyi Szolgálat pénteken. A Dunán hét, a Tiszán tizenkét jégtörő hajó áll bevetésre készen.

A Tiszán a kismértékű jégzajlásokat leszámítva részleges vagy teljes álló jég a jellemző, amely a következő időszakban a hideg időjárás hatására vastagodni fog. A Duna magyarországi szakasza egyelőre jégmentes, és a napokban nem valószínű komolyabb jegesedés.

14:37 – Szünetel a teherforgalom Letenyénél

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek délután lezárták a letenyei magyar-horvát határátkelőt a teherforgalom elől. A Zala Megyei Védelmi Bizottság 14 órától 17 óráig rendelte el a korlátozást Horvátország irányából a 7,5 tonna feletti össztömegű teherjárművek számára.

14:27 – Zalában több út járhatatlan

A nem csillapodó szél és havazás miatt pénteken kora délután számos út járhatatlan Zala megyében, egy településrész, a Vasboldogasszonyhoz tartozó Csöngetmajor megközelíthetetlen – tájékoztatott a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője pénteken.

A folyamatos hófúvás miatt Zalában lezárták a 75-ös főút Pölöske és a baki tető közötti szakaszát. A Keszthely irányából érkező forgalmat a 7362 jelű útra, Bak irányából pedig a 74-es főútra terelik.

Járhatatlan a Baglad és Nemesnép közötti út, a kehidakustányi bekötőút, a Gelse és Zalaszentbalázs közötti útszakasz, de Pölöskefő Magyarszerdahely irányából megközelíthető. Nem használható a Kisgörbő és Zalaszentgrót, Söjtör és Tófej közötti út, valamint a 75111 jelű út Sármellék és a 75-ös főút közötti részen.

Nehezen járható Letenye-Tótszerdahely, Kerecseny-Orosztony, Lenti-Bajánsenye, Gősfa-Vasboldogasszony, Keszthely-Hévíz, Óhíd-Mihályfa és Óhíd-Szalapa, Zalaszentbalázs-Gelse, Zalaszentgrót-Tekenye, Lenti-Csesztreg-Ramocsa összekötő útja. Lakhegyen, a 73162 jelű úton Reziben, Vindornyalakon és Lendvajakabfán ugyancsak rendkívül nehéz a közlekedés.

14:02 – MÁV: minden vonat közlekedik

A nemzeti vasúttársaság vonatai az ország nagy részében menetrend szerint járnak, nagyobb késések csak Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében vannak – közölte a vasúttársaság szóvivője pénteken.

Zala, Vas, Veszprém, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében 20-30, illetve egyes vonatoknál 40-60 perc késéssel is számoljanak az utazók – tették hozzá.

13:40 – Szalagkorlátnak ütközött

Az M7-es autópálya 114 km szelvényénél kamion szalagkorlátnak ütközött, jelenleg a belső forgalmi sávban vesztegel, műszaki mentése folyamatban van – közölte a Somogy megyei rendőrkapitányság. Személyi sérülés az elsődleges információk alapján nem történt.

13:30 – Hókotrók segítenek a mentőknek

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek – mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken.

Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum 40 perces utat több mint 3 óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.


Biciklivel Szombathelyen Fotó: MTI / Kászoni János

Kifejtette: az elmúlt 24 órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.

A rossz időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a művesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.

13:10 – Járattörlések a müncheni repülőtéren és a londoni Heathrow-n

A müncheni repülőtér szóvivője közölte: 70 járatot töröltek pénteken, ami részben a csütörtöki több mint 300 le- és felszállás törlésének utóhatása. “A felszállópályákat minden korábbinál sűrűbben kellett megtisztítani – 16 alkalommal” – közölte a szóvivő. Voltak járatok, amelyek azért nem hagyhatták el Münchent, mert más repülőterek nem tudták fogadni őket az időjárási viszonyok miatt. Fennakadásokhoz vezetett a hamburgi repülőtér biztonsági személyzetének sztrájkja is.

A havazás Nagy-Britannia egyes részein megbénította a közlekedést, még a londoni metrón is okozott problémákat. A Heathrow-i repülőtéren mintegy 70 járatot töröltek pénteken, Cardiffban pedig szinte a teljes légi forgalom szünetelt. Késéseket jelentettek Bristolból, a southamptoni repülőtéren pedig délutánig minden járatot felfüggesztettek.

12:59 – 18 települést zárt el a hó

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó, illetve a hófuvás a Nyugat-Dunántúlon és 37 utat zártak le – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 műszaki mentést végzett.

A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csongetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszpérm és Zala megyében 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

12:53 – Korlátozták a kamionforgalmat a 82-es főúton

A részleges korlátozás a 82-es főút Veszprémtől Veszprémvarsányig tart. A kamionokat Veszprémvarsányban a kijelölt helyeken és Veszprémben a nagyobb parkolókban helyezik el – közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

12:51 – Elakadtak, késnek, vesztegelnek

Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában, sok település megközelíthetetlenné vált, a közutakon vesztegelnek a buszok – tájékoztatott a Zala Volán személyközlekedési igazgatója pénteken.

Busa Csaba elmondta: kora reggel óta gyakorlatilag csak a főutakon járnak az autóbuszaik, a bekötőutak és a zsáktelepülések megközelíthetetlenekké váltak. Járataik a főutakon is csak lassan jutnak előre, Sármellék térségében a Zalaegerszegről Budapestre tartó járat kényszerült veszteglésre az útviszonyok és az elakadt járművek miatt.

Az útnak induló járatok is csak jelentős késéssel érnek célállomásukra.

12:42 – Senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon!

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hangsúlyozza: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) már péntek hajnalban harmadfokú riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében a várható hófúvás miatt. A piros színű riasztás jelenleg Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségekben van érvényben.


Zágrábot sem kíméli a hó MTI / EPA / Antonio Bat

Mint kiemelték: a hótakaróval borított térségekben a viharos, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget elérő szél hótorlaszokat emel.

12:28 – Újra járható a 86-os főút

Személygépkocsival ismét járhatóvá vált a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti szakasza – tájékoztatott péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Leibinger Eszter közölte: a rendőrség az említett útszakaszon a kamionok közlekedését továbbra sem engedi.

12:15 – Feloldották a forgalomzárat a pozsonyi vasúti pályaudvaron

A forgalom folyamatosan stabilizálódik, a késések nem haladják meg az egy órát – tájékoztatott a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője pénteken.

A pozsonyi vasúti főpályaudvaron péntek reggel rendeltek el teljes forgalomzárat, mert az éjszakai havazás és az erős szél következtében hótorlaszok keletkeztek a sínpárokon.

12:10 – Nem bírja a szív a havazást

Az extrém hideg egészségkárosító hatásaira hívta fel a figyelmet pénteken az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményében. Mint írják: a halálozás általában is magasabb a téli hónapokban, mint nyáron. Ezt a magasabb halandóságot elsősorban a légúti fertőző megbetegedések, influenzajárványok okozzák. A nagy hideg ugyan nem kedvez a járványok terjedésének, viszont a szervezet lehűlése elősegítheti a fertőző baktériumok, vírusok bejutását szervezetünkbe – tették hozzá.

A kockázatokról bővebben itt olvashat!

12:01 – Feladták a buszok Veszprémben megyében is

Az időjárási viszonyok miatt lezárták a forgalom elől a Kemeneshőgyész-Vönöck, a Malomsok-Csikvánd és a Kemenesszentpéter-Egyházaskesző útvonalakat. Nehezen járható a Balaton-felvidéken a Káptalantóti-Nemesgulács, valamint a Zánka-Gyulakeszi útszakasz – tájékoztatott a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken.

Fél tizenegyig 19 esetben kellett kivonulniuk: 15-ször elakadt járművek mentéséhez, egy közúti balesethez, háromszor pedig a járókelőket veszélyeztető, magasban lévő hó eltakarításához riasztották a tűzoltókat – tették hozzá.

11:57 – Forgalmas útszakaszokat zártak le Vasban

Nem járható Szombathelyen a 87-es számú főút a Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakasza. Szintén lezárták a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát, valamint a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti részét is – közölte péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

A megyei rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg huszonöt ponton tizenkilenc útszakasz van lezárva.

11:44 – Határozatlan időre lezárva

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség péntek délelőtt tíz órától – közölte a helyi védelmi bizottság elnöke.

Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított – írták közleményükben. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket – tették hozzá.

11:40 – Működik a péri reptér, de…

A havazás által okozott nehézségek ellenére üzemel a Győr-Pér repülőtér, de a forgalma kisebb a szokásosnál – közölte a légikikötőt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója pénteken.

Vadász László elmondta: “nem kis munkával” sikerül biztosítani, hogy fel- és leszállhassanak a gépek, amelyekből azonban a zord időjárási viszonyok miatt a megszokottnál kevesebb érkezik. Ennek oka, hogy a Németországból rendszeresen érkező üzleti járatok közül több már el sem tudott indulni Pérre.

11:30 – Autóbusz ütközött szalagkorlátnak

Egy menetrend szerinti autóbusz szalagkorlátnak ütközött péntek délelőtt Nagykanizsa határában, a 61-es főúton, a bagolai elágazónál. Személyi sérülés nem történt.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendkívüli időjárásra tekintettel lezárták a 75-ös főutat Bak és Búcsúszentlászló között. A hóátfúvás miatt szintén le van zárva a körforgalom a 76-os és 75-ös főút kereszteződésében, de délelőtt Óhíd és Tekenye közúton szintén megközelíthetetlenné vált.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte: Zalában délelőtt lezárták a 86-os főutat a tehergépkocsik előtt, a 29-es kilométertől Körmend irányába. A 75-ös főút kritikus szakaszain hómaró dolgozik, a személyautókat és terepjárókat is csak a munkagép után engedik az útra.

11:23 – Baranyában a 6-os úton csak félpályán lehet közlekedni

A 6-os úton, Molvány közelében csak félpályán lehet közlekedni egy reggel elakadt kamion műszaki mentése miatt – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Kasza Anett elmondta: a katasztrófavédelem reggel 8 után négy helyen végzett műszaki mentést: Máriagyűdnél egy kocsi, Komlón egy kamion, a Tenkes-hegyen két teherautó, két kisbusz és egy kamion csúszott árokba, Túronyban pedig az 58-as út forgalmát egy keresztbefordult kamion akadályozta.

11: 15 – Elfogadják a buszbérleteket is

A hófúvások miatt a Nyugat-Dunántúl több térségében szünetel az autóbuszos közlekedés, ezért a GYSEV Zrt. a Volán-társaságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy péntek délelőttől elfogadja járatain a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleteit.

Rázó László szóvivő elmondta: az intézkedés azokat a szakaszokat érinti, ahol az időjárási körülmények miatt nem tudnak közlekedni a buszok, és addig marad érvényben, amíg a buszközlekedés helyre nem áll.

11:10 – Behavazódott Győr megye is

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese péntek délelőtt.

Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.

A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat.

A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.

11:06 – Szinte leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében

Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta – közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója péntek délelőtt.


Buszmentés Zalaszentbalázs határában – Fotó: MTI / Varga György

A katasztrófavédelemmel, a közútkezelővel és a rendőrséggel egyeztetve indítanak el egyes járatokat, de még így sem biztos, hogy egy-egy autóbusz meg is érkezik úti céljára – tette hozzá.

11:00 – Lezárták az M6-ost

Megcsúszott és keresztbefordult egy kamion az M6-os autópályán, a tolnai lehajtó közelében. A műszaki mentés idejére a bal oldali pályatesten teljes útzár van – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken.

A kamion sofőrje kizuhant a vezetőfülkéből, sérüléséről egyelőre nincs információ – tette hozzá.

10:55 – Ideiglenesen bezárt a sármelléki repülőtér

A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér – tájékoztatott a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője pénteken.

Benkő Attila elmondta: ezekben a napokban nem várnak repülőgépeket, nincs előre jelzett forgalom. A bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, így azonban takarékoskodni tudnak.

Hozzátette: a bezárás január 24-én éjfélig tart, és ha újabb döntést nem hoznak a meghosszabbításáról, akkor 25-én nyitják meg újra a repülőteret.

10:49 – Lezárták a magyar-szlovén határt a teherjárművek előtt

Nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek – tájékoztatott a Zala Megyei Védelmi Bizottság.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke közölte: pénteken 10 óra 30 perctől rendelték el a teherforgalom korlátozását Szlovénia irányából.

A tilalom elrendelésére a Zala megye területén kialakult időjárási körülmények, hóátfúvások, útlezárások, forgalomelterelések miatt volt szükség – indokolta a döntést.

10:45 – Teával várják az utasokat

A GYSEV Zrt. tájékoztatása szerint a nyugat-dunántúli régióban a viharos szél hóátfúvásokat okoz, ez pedig megnehezíti a vasúti közlekedést. Több szakaszon volt szükség úgynevezett “hókotrómenetre”.

A vonatközlekedés folyamatos, de 10-30 perces késések előfordulhatnak. A vasúttársaság Szombathelyen, Sopronban és Csornán forró teát biztosít az utasoknak, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva maradnak – közölte a szóvivő.

10:40 – Lécre fel!

Szilvásváradon is várják már a síelőket a Szalajka-völgy bejáratánál kialakított, 270 méter hosszú családi sípályán. Szaniszló László, a település polgármestere közölte: a pályát folyamatosan hóágyúzzák, és üzemel a tányéros felvonó is. A lejtőt hókezelő gépekkel tartják karban.

A pálya állapotáról a kihelyezett webkamera segítségével az interneten is tájékozódhatnak az érdeklődők.

10:33 – Vörösiszap-per: elnapolták a tárgyalást

A megyében drámaian romló időjárási helyzet miatt a tanácsvezető bíró február 4-ére elnapolta a vörösiszap-katasztrófa büntetőperének tárgyalását pénteken a Veszprémi Törvényszéken. A bíró szerint ugyanis a tárgyaláson megjelentek biztonságos hazajutása – a közútkezelő tájékoztatása alapján – délután már nem garantálható.

10:23 – Piros riasztás öt megyére

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltót, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben – szintén a hófúvás miatt – Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye.

10:20 – Lezárták a pozsonyi vasúti pályaudvart

Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon – közölte pénteken a Szlovák Államvasutak (ZSR) szóvivője.

A Pozsonyba érkező szerelvények jelenleg két másik pozsonyi pályaudvarra, Pozsony-Újvárosra (Bratislava Nové Mesto), illetve Pozsony-Récsére (Bratislava-Raca) érkeznek. A vonatkésések 60 és 90 perc között alakulnak.

A hóátfújások miatt Pozsonyban továbbra is teljes kapacitással dolgozik az útkarbantartók összes hókotrója, a pénteki nap folyamán továbbra is a másodfokú figyelmeztetés marad érvényben.

10:10 – Kötelező a hólánc!

Győr-Moson-Sopron megyében az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt az alábbi útszakaszokon kötelező a hólánc használata: a 82-es számú főúton Veszprémvarsánynál, illetve az alábbi határállomásokon: Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-es számú főúton, Kópházánál a 861-es számú főúton és Vámosszabadinál a 14-es számú főúton.


Fotó: MTI / Varga György

A 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarországra történő belépését Kópházánál és Sopronnál korlátozták.

Barcson, a határnál hólánccal átléphetnek a 7.5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meg nem haladó tehergépkocsik, Berzencénél viszont – jelenleg – tehergépkocsival egyáltalán nem lehet belépni Horvátországba.

10:00 – A tűzoltókocsi is elakadt Zalában

Megközelíthetetlenné vált Zala megyében Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.


Fotó: MTI / Varga György

A 75-ös főút soholári szakaszán, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton is kritikussá vált a helyzet a hóátfúvások miatt. A 75-ös főút Zalaszentmihály és Pacsa közti szakaszán megtiltották a teherautó-forgalmat.

A kora délelőtti órákig Tófej és Söjtör térségében három gépjármű, Alibánfa és Alsónemesapáti között egy kenyérszállító tehergépkocsi, Zalaapáti és Sármellék között pedig egy kamion akadt el a hóban. Nagykanizsán, valamint a 7-es főúton Galamboknál egy-egy személygépkocsi, Nagybakónak közelében pedig két kenyérszállító kisteherautó műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban.

9:57 – A buszok is vesztegelnek

Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai. Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el.

9:46 – Bevetésre kész hótolók

Egyre több vonalon okoz váltóállítási problémát a havazás és az erős szél. A MÁV szakembereinek továbbra is a Dunántúlon van a legtöbb dolga. Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sporon megye mellett azonban már Zala és Komárom-Esztergom megyében is egyre több ember kell bevetni, hogy tisztán tartsák a váltókat, peronokat. Jelenleg két  nagyteljesítményű hótolóval felszerelt mozdony várakozik a celldömölki illetve a nagykanizsai állomáson, ezeket küldik majd, ha hótorlaszok zárnák el valamelyik vasútvonalat.

A váltókat minden vonat után újra kell tisztítani, emiatt több vonalon 20-25 késésekkel számolhatnak az utasok, de egyes szerelvények még ennél is több, a vártnál 40-50 perccel hosszabb menetidővel tudnak csak haladni.


Ausztria is behavazódottFotó: MTI / EPA

Az osztrák vasúton is komoly gondot okoz a vonatok fogadása és indítása. Közel 100-120 perc késéssel várakoznak a határállomásokon a kifelé induló vonatok. Hasonló 100 perc körüli késéssel érkeznek hazánk területére a nemzetközi vonatok is.

09:20 – Megközelíthetetlen települések Vasban
Vépet, Acsádot, Meszlent és Salköveskútat teljesen elzárta a hó, de több olyan település is van Vas megyében, amelyeket csak nagy nehézségek árán lehet megközelíteni.  A rendőrség figyelmeztet: a 86-os számú főút Szombathely és Hegyfalu között, valamint a 84-es számú főút Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos.

A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, Hegyfalu belterületén és Répcelak térségében félreállítják!

08:40 – Zár az 55-ösön

Csongrád megyében az ónos eső okoz nehezíti a közlekedést, az 55-ös főúton már baleset is történt: egy kamion csúszott árokba a 33-as kilométerszelvénynél, az Ásotthalmi bekötő úttól körülbelül 5 kilométerre, Baja irányába.
Jelenleg félpályás útlezárás van, de a műszaki mentés idejére teljes útlezárásra kell számítani.


07:40 – Gondok a vasúton

Az ország nyugati részén a havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. A vasúttársaság emberei gőzerővel dolgoznak az állomásokon, több száz fős személyzet tisztítja a váltókat, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben. A folyamatos havazás az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a vonatok okozta menetszél miatt azonban minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat. Emiatt több vonalon 20-25 perc közötti késéssel számoljanak az utazók.

07:24 – Kamionok akadtak el Veszprém megyében

Kamiont kellett menteniük a tűzoltóknak Nemesgulács és Kisapáti, valamint Badacsonytomaj és Badacsonylábdihegy között. Káptalanfürednél, a 71-es úton pedig egy személyautó borult fejtetőre és ütközött villanyoszlopnak. A balesetben egy ember könnyebben megsérült.

07:22 Baleset Nagyvázsonynál

Baleseti helyszínelés miatt lezárták a Veszprém-Tapolca utat Nagyvázsonynál. A 7301-es úton csúszott össze egy személyautó és egy busz. A balesetben egy ember megsérült. Terelőútvonal nincs, ezért célszerű más útvonalat választani.

07:10 – Vesztegelnek a kamionok

Somogy megyében, a határátkelőhelyeken  – Berzencén, Barcson – a 7.5 tonnánál súlyosabb tehergépkocsikat nem engedik be Horvátországba, a kocsikban pedig készenlétben kell tartani a hóláncot.

06:55 – Több mint 30 riasztás volt már pénteken

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat.

Az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat – mondta el Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának helyettes szóvivője.


A képre kattintva megnézheti a csütörtöki helyzetet!Fotó: MTI / Varga György

Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy az esetleges balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, valamint legyen az autóban vontatókötél és lapát, amelyekkel egymásnak is segíteni tudnak az autósok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek hajnalban piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos, és csak a téli időjárásra felkészített járművel. Az autón legyen téli gumi, ahol kötelező, használják a hóláncot. Az OKF mindenkitől azt kéri, hogy folyamatosan figyelje a hatósági felhívásokat, az időjárás-jelentést, és tájékozódjon az útviszonyokról.

06:52 – Huszonhat út járhatatlan a Dunántúlon

A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó mennyisége átlagosan 30-40 centiméter – tudatták. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy ezeken a területeken senki ne induljon útnak.

Győr-Moson-Sopron megyében lezárták a Sopronnémeti-Magyarkeresztúr, a Páli-Vadosfa, a Páli-Edve, az 1-es főút-országhatár (Albert Kázmér-puszta), a Hegyeshalom-Bezenye, a Balf-Fertőrákos, a Cirák-Beled, az Iván-Simaság, a Vitnyéd-Csapod, az Újkér-Szakony, a Nemeskér-Egyházasfalu, a Kópháza-Harka és a Lövő-Sopronhorpács közötti útszakaszt.

Vas megyében a Karakó-Jánosháza, a Kemenessömjén-Vönöck, a Mersevát-Kemenesszentmárton, a Pápoc-megyehatár, a Celldömölk-Mesteri, a Sárvár-Ölbő, a Csepreg-Újkér és a Csepreg-Tompolád közötti mellékutakat nem lehet használni.

Komárom-Esztergom megyében a Tata-Kömlőd közötti szakasz nem járható.
Veszprém megyében a Kemeneshőgyész-megyehatár, valamint a Kemenesszentpéter-megyehatár közötti útvonal járhatatlan.

Zala megyében a Kisgörbő-Zalaszentgrót és a Söjtör-Tófej közötti szakaszon nem lehet közlekedni.
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagéppel dolgozott éjszaka és hajnalban is az utak felszabadításán. A hóátfúvásos területeken jelenleg is csaknem 300 munkagép dolgozik.

06:03 – Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében

Éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat – sorolta az ügyeletes.

A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem. Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt.

Előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik