Belföld

Piros riasztás a hófúvás miatt

hofuvas(960x640).jpg (hó, havazás, hófúvás, )
hofuvas(960x640).jpg (hó, havazás, hófúvás, )

A legmagasabb fokú riasztást adták hat megyére a havazás utáni viharos szél miatt. vas megyében már komoly gondokat okoznak a hófúvások.

Vas megyében minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni – közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat. A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset eddig nem történt.

Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

Előrejelzés mára

Túlnyomóan borult lesz az ég, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, elvétve ónos eső is előfordulhat. Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével többfelé megerősödik, a Nyugat-Dunántúlon, és északkeleten időnként viharossá fokozódik, a Dunántúlon hófúvásra is számítani kell.

A hőmérséklet napközben alig változik délután és késő este egyaránt -5, +1 fok között várható.

Az ország északi részén általában 5, 8 cm friss hó valószínű péntek éjfélig, a déli területeken általában 5-10 cm, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön 15-20 cm-nél is több hó hullhat.

Szél

Pénteken az ország nagy részén 40-60 km/órás szél valószínű, a Dunántúlon és északkeleten viszont a 70 km/h-t is meghaladó lökésekre lehet számítani.

Hófúvás

Pénteken a Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön, délután már az Alföld északabbi részén is az erős vagy viharos szél a már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja. Magasabb hótorlaszokat az ország nyugati harmadán emelhet a szél. A legerősebb hófúvás Vas megye és a Bakony térségében várható.

Ónos eső

Pénteken a nap első felében a Dél-Alföldön átmeneti gyenge ónos esőre van kilátás.

Figyelmeztetések

Nógrád és Heves megye kivételével mindenhol elrendeltek első-, másod- vagy harmadfokú riasztást havazás, hófúvás vagy ónos eső miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik