Közélet

Pénteken is támad a hó

rendőr a havazásban (havazás, rendőr, )
rendőr a havazásban (havazás, rendőr, )

Pénteken már a dél-alföldiek sem ússzák meg. Piros figyelmeztetést adtak ki.

A Dunántúl nagy részén reggel óta intenzíven havazik, hófúvásra is számítani kell. Reggel még azt mondták, délután már kevesebb csapadékra kell számítani, de a szél megerősödik. A lehulló friss hó elérheti a 30-40 centit is. Részletes időjárásjelentésünket és a katasztrófavédelem felhívását itt olvashatja el. Olvasóink szerint Pécsett süt a nap, és egy szem hó nem esett.

“Anyáznak, hogy miért nincs már kész” – avagy egy hókotró élete

20:05 – 15-20 kilométeres dugó Hegyeshalomnál

Mintegy 15-20 kilométeres dugó alakult ki a hegyeshalmi határhoz vezető osztrák A4-es autópályán csütörtök délután. Az osztrák autópálya-kezelő társaság honlapján olvasható esti jelentés szerint változatlanul lassan araszolt a kocsisor a Gols/Weiden lehajtó és a határ között, míg teherautó-forgalom teljesen leállt. Az APA osztrák hírügynökség arról is beszámolt, hogy a Vöröskereszt munkatársai meleg teát és takarókat osztanak a várakozó kamionosoknak.

19:40 – A Dél-Alföld is húszcentis havat kap pénteken

Az esti órákban dél, délnyugat felől ismét egyre többfelé lehet havazásra számítani, és a déli területeken általában 5-10, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön több mint 15-20 centiméter friss hó is hullhat. Pénteken az ország nagy részén számítani lehet erős szélre, a Dél-Alföldön gyenge ónos esőre is. Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A részletekért ide kattintson.

19:01 – Százötven helyen segítettek a tűzoltók

A legtöbb riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság összesítése szerint Vas, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyéből kapták. A havazás által a leginkább érintett megyékben több jármű is elakadt a hóban vagy árokba csúszott, de többször riasztották őket az úton keresztbe fordult buszok, illetve kamionok miatt is. A Győr-Moson-Sopron megyében, az M15-ös úton bekövetkezett baleset, amelyben egy személyautó és egy teherautó ütközött, halálos áldozatot is követelt.

Vas megyében újabb alsóbbrendű utakat kellett lezárni a hóátfúvások miatt, nem lehet közlekedni a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, az Ölbő és Sárvár, a Pápóc és a megyehatár, valamint a Csepreg és Újkér közötti utakon.

18:33 – Már öt határátkelőnél áll a teherforgalom Győr térségében

Péntek reggel nyolc óráig meghosszabbította a kamionbeléptetési korlátozást a Győr-Moson-Sopron megyei védelmi bizottság – tájékoztatott a katasztrófavédelem megyei szóvivője csütörtökön este.

Dobos Viktória hadnagy közölte: a korábban a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érintő – eredetileg csütörtök reggel nyolctól délig bevezetett, majd délután négy óráig meghosszabbított, a hét és fél tonnánál nehezebb járművekre vonatkozó – korlátozást, amelyet délután kiterjesztették a kópházi és a soproni átkelőre is, mind az öt határállomás esetében fenntartják.

Az indoklás szerint az időjárási előrejelzések alapján a térségben tartós, fagypont alatti hőmérsékletre, jelentős mennyiségű hó lehullására is lehet számítani.

18:20 – Éjszaka és hajnalban is tisztítják majd a vasúti síneket

Csütörtök éjszaka és péntek hajnalban is megerősített szolgálatban dolgoznak a hómunkások a MÁV pályahálózatán, hogy péntek reggel kiszámítható és biztonságos legyen a vasúti közlekedés – közölte a Mávinform az MTI-vel. A közleményben azt írták: a meteorológiai előrejelzésekre tekintettel éjszaka csaknem kétszáz, majd a hajnali üzemkezdet előtt újabb mintegy száz hómunkás dolgozik azért, hogy a péntek reggeli vasúti közlekedés kiszámítható és biztonságos legyen. Jelenleg az ország nagy részén menetrend szerint járnak a vonatok. 

18:05 – Bliccelőket büntettek az ingyenes BKV-n

A Pest Megyei Békéltető Testülethez (PMBT) érkezett fogyasztói panaszok szerint az ellenőrök több esetben bírságoltak a BKV járművein hétfőn, amikor az erős havazás miatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a teljes vonalhálózatán ingyenessé tette a tömegközlekedést – közölte a PMBT csütörtökön az MTI-vel. A részleteket ide kattintva tudhatja meg.

16:55 – Lezárták a bécsi repülőteret, de Pozsonyból is érkeztek gépek

Az intenzív havazás miatt délután le kellett zárni a bécsi repülőteret, emiatt több repülőgép Budapesten szállt le. Eddig nyolc légitársaság gépe választotta Bécs vagy Pozsony helyett a budapesti leszállást az intenzív havazás és a síkos futópályák miatt. A részletekről itt számolunk be.

16:30 – A legfrissebb időjárásjelentés szerint -15 fok is lehet

Pénteken túlnyomóan borult lesz az ég, a hajnali óráktól délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, a reggeli órákban ónos eső is lehet. Ha ide kattint, megtudhatja a részleteket.

16:00 – Száz kamion vesztegel a 86-os úton

Répcelak és Beled között, Győr-Moson-Sopron megye területén szintén műszaki mentés miatt áll a forgalom, száz kamion torlódott fel a 86-os számú főúton. Szombathelyen, a Tescónál kényszervárakoztató helyeket jelöltek ki, itt jelenleg 36 kamion várakozik. A hegyfalui körforgalomnál, a 86-os főúton, Répcelak irányába a kamionforgalmat korlátozzák.

Bükön és Tormásligeten kamionok csúsztak az árokba, Uraiújfalunál egy sertéseket szállító tehergépkocsi dőlt meg veszélyesen. Csánig közelében személygépkocsik akadtak el, ezek kimentése is folyamatban van. Még mindig mentik a gázolajszállító teherautót, amely Bérbaltavárnál csúszott le az útról. A korábbi információkkal ellentétben a tartályban 13 ezer liternyi gázolajat szállítottak. A gázolaj nem szivárog. Az üzemanyagot már átfejtették, most a jármű próbálják a kerekeire állítani.

15:10 – Egy hókotró is árokban landolt Zalában

Teher- és személyautókat, de még egy árokba csúszott munkagépet is ki kellett menteniük a tűzoltóknak Zalában. Az M7-es autópályán a 201-es kilométernél egy személyautó ütközött a szalagkorlátnak, de a másutt történt balesetekhez hasonlóan ott sem sérült meg senki. Hévízen a hó terhe alatt megrogytak a rendezvénysátrak, tetejükről a tűzoltók vízsugárral távolították el a havat. Gelsén és Murakeresztúron az általános iskola tetejéről, Keszthelyen pedig a városi gyermekkönyvtár épületéről indult csúszásnak a nagy mennyiségű hó, a veszélyhelyzetet a tűzoltók hárították el.


Hóhelyzet Fejér megyében, a képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: MTI / Krizsán Csaba

Sandon és Nagybakónakon a hó súlyától kidőlt fa akadályozta a közúti közlekedést. A megye több pontján is hóátfúvásokat okozott az erős szél. Kora délutánig Zalaszentmihály, Zalabér és Pakod környékén fordultak elő ilyen akadályok, felszámolásukon a közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoztak.

14:40 – A buszok csak melegedőhelyül szolgáltak

A havazás miatt fél tizenkettőtől indult újra a rendszer, de nem minden vonalon, mivel a hegyes részeken, így a Lövérekben számos szakasz járhatatlan. A megyében továbbra is Kapuvár környékén a legrosszabb a helyzet, ott a másfél órás késések sem ritkák. Más megyékbe tartó járataikat menet közben, nagyobb buszpályaudvarokon megállították, hogy az utasok legalább fűtött helyen várhassák be a továbbutazási lehetőséget.

14:15 – Rendőrök segítettek egy ideges apukának és vajúdó kedvesének

Rendőrautó felvezetésével vittek kórházba egy vajúdó nőt Veszprém megyében. A zirci rendőrőrs parancsnoka és egy körzeti megbízott a 82-es főutat ellenőrizte, ahol a hóban elakadt kamionok műszaki mentése folyt éppen. Egy férfi rohant oda az egyenruhásokhoz, és segítséget kért. A részletekért kattintson ide!

14:10 – Kilométeres kocsisor Tatabányánál az M1-esen

Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a tatabánya-óvárosi lehajtó előtt több kamion keresztbe fordult az úton. A járművek között át lehet jutni, de a forgalom lelassult, több kilométeres kocsisor alakult ki.

14:05 – Feloldották a Veszprém megyében elrendelt útlezárásokat

A 8-as főúton, a Veszprém-Csatári-hegy és a Veszprém-Tapolca elágazó között befejeződött a veszteglő járművek műszaki mentése, a forgalom már zavartalanul haladhat. Korábban a rendőrség a 82-es és a 83-as főút Veszprém megyei szakaszára is kiadott forgalomkorlátozást, és lezárta az utat a nehézjárművek elől. Ezt a korlátozást is feloldották.

13:50 – Járatkimaradások a GYSEV-nél, IC-re nem kell pótjegy

A Győr-Sopron vonalon három vonat is kimarad a hóhelyzet miatt csütörtökön. Ez a Sopronból 14.37-kor, valamint a Győrből 14.02-kor és 16.03-kor induló személyvonatokat érinti, a többi járat viszont közlekedik. Az InterCity-vonatok a GYSEV vonalain pótjegy váltása nélkül vehetők igénybe a döntés visszavonásáig.

13:45 – Budapesten is fokozódik a helyzet

A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a 129-es autóbuszok egy időre a Széher úti szakasz járhatatlansága miatt Hűvösvölgybe terelve közlekedtek. Állítólag már helyreállt a menetrend.

13:35 – Pénteken nem lesz tanítás a Veszprém megyei középiskolákban

Tanítási szünet lesz pénteken a hóhelyzet miatt a Veszprém megyei középiskolákban, ezt a megyei védelmi bizottság elnöke rendelte el. A bentlakásos tanintézményekből már ma hazamehetnek a diákok. Az a szülő, aki nem tudja megoldani gyermeke felügyeletét pénteken, az vigye az oktatási intézménybe, mert ott ügyeletet tartanak, és biztosítják a diákok felügyeletét.


A képre kattintva galéria nyílik! – Fotó: MTI / Varga György

13:10 – Gázolajat szállító teherautó csúszott az árokba Vas megyében

Egy pótkocsis teherautó csúszott az árokba a Vas megyei Bérbaltavár külterületén. A pótkocsin lévő 13 ezer literes tartály üres, így nem szivárog. A járművet egy zalaegerszegi bázisdaru próbálja kiemelni. Csehi és Bérbaltavár között egyelőre lezárták az utat.

13:00 – Budapesten is szakad a hó, a BKK bizakodik

A BKK és a BKV minden szükséges előkészületet megtett: megerősítették a diszpécserszolgálatot, a váltók miatt a pályaszolgálatot, megrendelték a megállók takarítását. Bíznak benne, hogy nem okoz fennakadást a hó – egyelőre zavartalan a forgalom Budapesten. A cég szép, havas délutánt kíván mindenkinek Facebook oldalán.

12:54 – Győr-Moson-Sopron megyét elvesztettük

Csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak Győr-Moson-Sopron megyében – hívja fel a lakosság figyelmét csütörtök déli közleményében a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Ha halaszthatatlan az utazás, akkor is csak téli gumival felszerelt gépjárművel vágjanak neki, és szükség esetén használjanak hóláncot, az útra pedig mindenképpen vigyenek magukkal meleg takarót, védőitalt, feltöltött mobiltelefont – kérik. Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga riasztást adott ki Győr-Moson-Sopron megyére, mivel az előrejelzések alapján az eddig lehullott, harminc centiméternyin felül nagy mennyiségű friss hó várható.

12:35 – Négy út járhatatlan, több helyen kötelező a hólánc Győr megyében

Négy alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, több szakaszon kötelező a hólánc használata. Sopron környékén a Fertőrákos és Fertőboz, a Nagycenk és Sopronkövesd, a Sopronhorpács és Egyházafalu, valamint az Iván és Újkér közötti utat elzárta a hó. Az intenzív havazás, valamint a várható hófúvások miatt Rajkánál, a 150-es számú főúton, Sopronnál a 84-esen, Kópházánál a 861-esen, Vámosszabadinál a 14-esen és a 82-es számú főút veszprémvarsányi szakaszán kötelező a hólánc használata.

 

12:15 – A kamionok továbbra sem mozdulhatnak

Délután négy óráig meghosszabbította az eredetileg délig elrendelt kamionbeléptetési tilalmat a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Négyig biztosan nem léphetnek be a 7,5 tonnásnál nagyobb járművek a megyébe. Az intézkedés a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőt érinti.

11:40 – Összeomlott a menetrend a Veszprém megyei Volán-társaságoknál

Szöllősi József, a Balaton Volán személyforgalmi üzletágvezetője úgy fogalmazott: menetrendszerűségről már nem lehet beszélni. Ha beérkezik egy-egy busz, azt továbbküldik. Egyelőre a megye minden pontja elérhető, de a helyzet percről-percre változik. Heizer János, a Bakony Volán műszaki igazgatója hasonlóan vélekedik: kiszámíthatatlan, hogy melyik járat, mikor ér célba.

11:05 – Nem könnyű a vasutasoknak sem

Az időjárás miatt tegnap este óta megerősített szolgálatban dolgoznak a vasutasok: Észak- és Dél-Dunántúlon szerda este körülbelül száz, csütörtök reggeltől már több mint kétszáz hómunkás dolgozik. Készenlétben vannak a hótorlaszok felszámolására a speciális hóolvasztó gépek. A peronok csúszásmentesítésére több tízezer kilónyi anyagot készítettek elő.

Komárom és Hegyeshalom közt, valamint a pécsi régióban első fokú hókészenlétet vezetett be a MÁV. Az intézkedésre azért van szükség, mert a vonatok szele visszahordja a havat a váltókra, és ezeket újra és újra ki kell tisztítani.

10:50 – Félpályán járható a 84-es út

A havas úton megcsúszott és keresztbe fordult kamionok akadályozzák a forgalmat a 84-es út egy szakaszán. Nagycenk és Sopronkövesd között csak egy sávon, váltakozó irányban lehet haladni.

10:40 -Nehézjárművek ne induljanak útnak Veszprém megyében

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 67 munkagéppel takarítja a havat Veszprém megyében, de a folyamatos munka ellenére több útszakasz is csak nehezen járható. A cég azt kéri, hogy nehézgépjárművel, főként nyerges vontatóval ne induljanak útnak a megyében, délutánra erős hóátfúvások várhatók. A megyében délelőtt már 20 centi hó esett, jelenleg is intenzíven havazik.


Busszal sem könnyű, a képre kattintva galéria nyílik!Fotó: MTI / Nagy Lajos

10:34 – Halálos baleset miatt útzár az M1-esen

Baleset miatt lezárták az M1-es autópálya országhatár felé vezető oldalát Mosonmagyaróvárnál csütörtök reggel. Az elsődleges információk szerint egy ember meghalt az ütközésben.

10:15 – Késnek a vonatok

A hófödte területeken több ezer váltót tisztít folyamatosan a MÁV. Celldömölk, Szombathely, Hegyeshalom és Zalaegerszeg környékén a szerelvények menetszele által visszahordott csapadék miatt így is váltóállítási probléma nehezíti a közlekedést. A Celldömölk-Zalaegerszeg, a Celldömölk-Győr és a Celldömölk-Veszprém vonalon közlekedő vonatok jelenleg átlagosan 20-40 perccel hosszabb menetidővel közlekednek. A peronok, valamint a vonatok lépcsői síkosak lehetnek, ezért a fel- és leszállásnál nagyon kell figyelni.

9:55 – Autóbuszok csúsztak árokba Vas megyében

A havazás miatt több autóbusz árokba csúszott Vas megyében, a menetidő betartását az egyre jobban erősödő szél is nehezíti. A reggeli órákban még mindössze öt percet késtek a járatok, az időjárási helyzet romlásával azonban ez 30-40 percre nőtt. Eddig hét vasi autóbusz futott az árokba, akadt el a havazás miatt, ez okozza egyébként a késések egy részét is, hiszen a kieső autóbuszokat nem mindig tudják másikkal pótolni. Az elakadt buszokat a tűzoltók a civil traktorok mentik. Acsádon egy úton keresztbe fordult autóbusz akadályozza a forgalmat, Sárvár környékén négy, Kőszegpatynál egy autóbusz akadt el.

9:30 – Elterelik a forgalmat az M7-esen Sávolynál

Iimét megkísérlik a műszaki mentést az M7-es autópálya 183-as kilométere közelében, ahol hajnalban a szalagkorlátnak ütközött egy kamion. A Nagykanizsa irányába tartó forgalmat Sávolynál elterelik. A mentést 7 órakor már megpróbálták elvontatni, de nem jártak sikerrel. Az autósok Zalakomárnál, a 191-es kilométerszelvénynél térhetnek vissza az autópályára.


A terelés oka, kattintson a képre!Fotó: MTI / Varga György

9:20 – Több dunántúli megyében elsőfokú riasztást adtak ki a hófúvás miatt

Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megye teljes területén, valamint több veszprémi és somogyi kistérségben már egy-három órán belül számítani lehet gyenge hófúvásra, a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet. A csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzés szerint Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyében a nap folyamán erős hófúvásra is számítani lehet, amely magas hótorlaszokat emelhet a térségben.

8:58 – Késnek a vonatok is

Átlagosan 15-30 perces késésekkel kell számolni a GYSEV vonalain a havazás miatt. Műszaki hiba miatt ennél jelentősebb, mintegy másfél órás késéssel közlekedik a kora reggel Sopronból Budapestre indult Inter City és gyorsvonat.

8:50 – Lezártak két utat Veszprém megyében

Lezárták a 8-as főút veszprémi bevezető szakaszán a körgyűrű felhajtóját, valamint a 83-as főutat Pápa és Városlőd között a kamionok elől. Előbbi szakaszon egy kamiont mentenek, a bakonyi utat megelőzés céljából zárták le.

8:25 – Kapuvár környékén akadozik a buszközlekedés

Több településre nem jutnak el a buszjáratok Győr-Moson-Sopron megyében a nagy hó miatt. Akadozik a buszközlekedés Kapuvár környékén, illetve megyeszerte késnek a járatok. Agyagosszergény, Öntésmajor, Vadosfa és Vica megközelíthetetlen a járatok számára. A Röjtökmuzsajra tartó buszok egy keresztbe fordult nyergesvontató miatt nem érik el a települést. A buszok 30-40 percet is késhetnek.


Fotó: MTI / Varga György

8:20 -Győr-Moson-Sopron megyében is leállt a teherforgalom

Reggel nyolc órától délig leállította a kamionforgalmat a hegyeshalmi, a rajkai és a vámosszabadi határátkelőnél a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság. Délig tehát nem léphetnek be az országba a hét és fél tonnásnál nagyobb járművek.

7:40 – Cseszneknél nem közlekedhetnek a kamionok

Az intenzív havazás miatt elzárták a kamionforgalom elől a 82-es út cseszneki szakaszát. A korlátozás célja, hogy a szerpentines szakaszon ne csússzanak keresztbe a nyerges vontatók, ne gátolják a személyautó-forgalmat.
Téli felszereléssel és lassabban ugyan, de a megye összes többi útja járható. A várhatóan egész nap tartó havazás és a szél miatt arra kell számítani, hogy több helyen hófúvások is zavarhatják a közlekedést.

7:21 – Balesetek a nagy hó miatt Ausztriában

Közlekedési káoszt okozott az erős havazás csütörtök reggel Alsó-Ausztriában, Bécstől nem messze. Az A21-es autópályán, Alland településnél mindkét irányban balesetek történtek, hat ember megsérült, őket a mödlingi kórházba vitték. A helyszínre hét tűzoltóautó, valamint több rendőr- és mentőkocsi vonult.

A hatóságok arra figyelmeztettek, hogy további balesetekre lehet számítani a térségben.

7:07 – Zalában kamionok akadtak el, zárva volt a letenyei határátkelő

Több helyszínen is kamionok akadtak el Zala megyében a csütörtökre virradó éjjel leesett hó miatt, Letenyén éjszaka a horvát hatóságok lezárták a határátkelőt is.

Az éjszaka hat helyszínre hívták a tűzoltókat elakadt kamionok miatt, és többször előfordult, hogy a kivonuló egységeknek útközben is újabb megcsúszott teherjárműveknek kellett segíteniük. Főként a 74-es és 75-ös út kereszteződésében, a baki tetőnél álltak le a kamionok, mert nem tudtak felkapaszkodni az emelkedőn.

Szerda este fél tíztől a horvát hatóságok az időjárási és útviszonyokra tekintettel lezárták a kamionok elől a letenyei határátkelőt. A forgalom csütörtök reggel, nem sokkal 6 óra után indulhatott meg Horvátország felé.

A hét elején lehullott mintegy 30 centis hóra csütörtök reggelre még mintegy 10 centiméternyi friss hóréteg hullott. Több mint 30 gép tisztítja az utakat, a megye minden útja járható, de a feltámadó szél a 75-ös és a 76-os úton több helyen is hónyelveket hozott létre az úttesten, ami nehezítheti a közlekedést.

7:02 – Elakadt járművek Veszprémnél

Kamionok, személyautók akadtak el Veszprémnél a 8-as úton. A havas úton elakadt járműveket az igazgatóság munkatársai segítik. Éjszaka az újabb havazás miatt hét esetben vettek részt bajba jutott autósok, jórészt kamionosok mentésében. Az ügyeletes járhatatlan útról, elzárt településről nem tudott Veszprém megyében.

6:53 – Kamion- és buszstop Veszprém és Zirc között

Lezárta a rendőrség a kamionok és a buszok elől a 82-es utat Veszprém és Zirc között. A bakonyi utat a havazás miatt zárták le, hogy a rossz útviszonyok miatt ne akadhassanak el nehéz járművek.

6:05 – 10-20 centis hó és hóátfúvások Vas megyében

Egyelőre minden közút járható Vas megyében, de több helyen is hóátfúvások nehezítik a közlekedést.

10-20 centiméternyi hó hullott az éjszaka Vas megyében, a nagyobb mennyiség az Őrségben és a megye déli, délnyugati részében, a közepes erősségű északi szél miatt egyes szakaszokon hóátfúvások vannak.
Hóátfúvások vannak Csepreg és Újkér, Csepreg és Tormásliget, valamint Sárvár és Szeleste között. A közútkezelő folyamatosan takarítja az utakat a gépeivel.

A tűzoltóknak viszonylag kevés dolguk volt a havazás miatt, csak néhány árokba csúszott járművet kellett kimenteniük, de a balesetekben senki nem sérült meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik