Belföld

A Dél-Alföld is húszcentis havat kap pénteken

hofuvas(1)(960x640)(1).jpg (hófúvás)
hofuvas(1)(960x640)(1).jpg (hófúvás)

Estétől ismét többfelé kezd havazni. Az ország déli része sem ússza meg a fehér áldást, akár húsz centiméternyi hó is hullhat. Két megyében piros figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

A szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az esti órákban dél, délnyugat felől ismét egyre többfelé lehet havazásra számítani. A lehullott hó a Dunától keletre eleinte olvadni fog. Az északi részeken viszont péntek éjfélig általában maximum 5-8 centiméter, a hegyekben akár 10 centiméter körüli friss hó hullhat. A déli területeken általában 5-10, de a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön több mint 15-20 centiméter friss hó is hullhat.

Csütörtökön az éjszakai óráktól a nyugati megyékben és az északkeleti országrészben viharossá fokozódhat a szél. Pénteken az ország nagy részén számítani lehet erős szélre, de a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos széllökések is  lehetnek.

Pénteken a nap első felében a Dél-Alföldön átmeneti gyenge ónos esőre is számítani lehet. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (majd délután már az Alföld északi részén is) az erős vagy viharos szél a már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja.

Vas és Veszprém megyére a péntekre várható erős hófúvás miatt piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Eszerint a friss hóval fedett területeken a viharos szél miatt magas hótorlaszok is kialakulhatnak. 
Szintén az erős hófúvás miatt Győr-Moson-Sopron, Zala és Somogy megyében másodfokú figyelmeztetést adtak ki péntekre.

Az intenzív havazás miatt Baranya és Bács-Kiskun megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezek mellett számos megyében adtak ki elsőfokú figyelmeztetést, a havazás, a hófúvás, az erős szél, illetve ónos eső miatt. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Nógrád és Pest megyére, valamint a főváros területén semmilyen figyelmeztetést nem adtak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik