Belföld

Egyszerre támad a hó és a szél

hofuvas(210x140)(1).jpg (hófúvás, havazás, )
hofuvas(210x140)(1).jpg (hófúvás, havazás, )

Hófúvás és helyenként több mint 30 centis friss hóréteg – erre készülhetünk csütörtökön. A katasztrófavédelem óvatosságra int.

A Dunántúlon intenzív havazás, nyugaton hófúvás lesz csütörtökön. A meteorológiai szolgálat emiatt első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a Duna vonalától nyugatra lévő megyékre. Kezdetben a Dunántúl keleti részén gyengébb ónos eső is előfordulhat. A Dunántúl középső és északnyugati részén a déli órákig további erős havazás várható. Később gyengül a csapadékintenzitás, a szél viszont megerősödik a térségben. A lehulló friss hó mennyisége többfelé meghaladja a 20-25 centit, de helyenként elérheti a 30-40 centit is.

A katasztrófavédelem arra figyelmeztetett, hogy a havazás által érintett területeken csak akkor induljanak útnak, ha feltétlenül szükséges. Akinek elkerülhetetlen az utazás, az is csak a téli időjárásra felkészített járművel induljon útnak.

A nyugat-dunántúli régióban, majd estétől ettől keletebbre is hófúvást eredményez az erős északi szél. Késő estétől már viharos (60 km/h-t meghaladó) szélre és magas hótorlaszok kialakulására is számítani lehet főként Vas megyében és a szomszédos térségekben.

A Duna-Tisza-közének nyugati részén, Pest megyében ill. az Északi-középhegységben 4-5, a Duna vonalához közelebbi területeken 4-8 centi friss hó hullhat, de ez részben olvadhat is délutánra.

Pénteken is sokfelé várható havazás, de a délkeleti országrészben ónos eső is előfordulhat. Az északi, északkeleti szelet sokfelé erős, a Nyugat-Dunántúlon viharos lökések kísérik, ezért újabb hófúvások is lehetnek. A hőmérséklet legalacsonyabb értéke 0, -6, a legmagasabb 0, -5 fok között alakul.

Szombaton már csökken a felhőzet, és a keleti országrész kivételével mindenhol lesz több-kevesebb napsütés. Keleten egy-egy hózápor még előfordulhat. A hajnali órákban nagyon hideg lesz, -8, -15 fokig csökken a hőmérséklet, és a legenyhébb órákban is fagyni fog. A csúcsok -1, -6 fok körül alakulnak.

Vasárnap is zord hajnal köszönt ránk, majd napközben újfent sokfelé várható csapadék, hó, illetve ónos eső, később eső formájában is. A legalacsonyebb hőmérséklet -4, -15, a legmagasabb 0, +4 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik