Közélet

Új eljárás indul a verekedéssel vádolt rendőr ügyében

rendőrautó (rendőrautó, )
rendőrautó (rendőrautó, )

A vádirat szerint az egyenruhás két évvel ezelőtt csúnyán helyben hagyta a visszaeső szabálytalankodót.

Hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra kötelezte a Zalaegerszegi Törvényszéket a Pécsi Ítélőtábla kedden annak a nagykanizsai rendőrnek az ügyében, akit felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek, mert a vád szerint két éve súlyosan bántalmazott egy ittas autóvezetőt.

A 31 éves Z. Szabolcs rendőr zászlós 2011. január 7-én Nagykanizsa közelében azt a férfit ismerte fel egy gépkocsi volánja mögött, akiről tudta, hogy nincs vezetői engedélye, ezért kollégáival együtt megpróbált intézkedni vele szemben. A nemcsak jogosítvány nélkül, de ittasan is vezető sofőr azonban sem felszólításra, sem az őt üldöző rendőrautó fény- és hangjelzésére nem akart megállni, végül járműve elakadt a sáros, fagyos talajon.

A vád szerint a férfit utolérő és földre teperő rendőrök közül Z. Szabolcs ököllel arcba vágta, a fejét a talajhoz csapta, ettől több helyen eltört az arccsontja, az állcsontja, illetve berepedt az egyik dobhártyája. Ennek következtében ötnapos kórházi ellátásra szorult.

A történtek miatt később feljelentést tett, és a vele szemben intézkedő, az ügyben a bűnösségét tagadó zászlóst tavaly tavasszal hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és testi sértés miatt 1 év 4 hónap, 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte és lefokozta a Zalaegerszegi Törvényszék.

A táblabíróság kedden úgy találta, hogy az elsőfokú bíróság olyan eljárási szabályokat sértett, amelyek a másodfokú eljárásban már nem voltak orvosolhatók. Makai Lajos tanácsvezető bíró egyebek mellett elmondta, hogy a bíróság nem kellőképpen értékelte, illetve figyelmen kívül hagyta azon körülményeket, melyek gyengíthetik a vádlott ellen felhozott bizonyítékokat.

Példaként említette, hogy a sértettel szemben korábban többször folyt eljárás közlekedési szabályok megsértése miatt, és mindig agresszíven lépett fel az intézkedő rendőrökkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik