Közélet

Kamu Viagra 300 millióért

NAV (NAV)
NAV (NAV)

Illegális vágyfokozók, testépítőszerek, hamis mosószer, óriásszerver és egy minden képzeletet felülmúló dohánygyár. Milliárdok repkedtek, csalók koppantak.

Repkedő milliárdok, burjánzó vállalkozások, és még nagyobb lebukások – íme a NAV pénzügyi nyomozóinak legnagyobb és legérdekesebb esetei, melyeket Sárközi Alexandra, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal bűnügyi szóvivője gyűjtött össze nekünk.

Április – Lánctalpasok a számlapácban

Bonyolultnak tűnő, de egyértelműen csalásra szerveződött cégláncolatot számolt föl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén tavasszal Csongrád megyében. A már letartóztatott irányítók egyebek mellett selejtes harci járművek adásvételével manipuláltak, amerikai cégkölcsönt színleltek, mindezt azért, hogy több százmillió forintot csaljanak ki az államtól.

A NAV nyomozói egy 36 és egy 43 éves férfit vettek őrizetbe. A több helyszín átkutatásával járó akciót hosszas munka előzte meg, így kiderült, hogy az egyik gócpont az a négy éve alapított vállalat, amelyet egy amerikai céggel kötött hamis kölcsönszerződésre alapoztak. Ezt újabb és újabb társaságok születése követte, majd színlelt ügyletek sorozatával beindult a számlázási láncolat, amelynek végén egy mártélyi székhelyű cég nevében jogosulatlan általános forgalmi adó visszaigényléssel próbálkoztak.A számlázási láncban szereplő társaságok többek között leselejtezett, néhány millió forintért megvásárolt honvédségi eszközöket, harci járműveket számlázták tovább többszörös áron, ezáltal a számlázási lánc végére az egyébként leselejtezett eszközök több mint tízszeres értéken szerepeltek.


Cigarettafogás – Fotó: MTI / Krizsán Csaba

A NAV emberei több mint 126 millió forint visszaigényelt áfa kiutalását akadályozták meg. Az utólagos ellenőrzéskor az is kiderült, hogy a gyanúsítottak további 180 millió forint befizetendő adót titkoltak el, ráadásként csaknem 100 millió forintot sikkasztottak.

A pénzügyi nyomozók a váratlan rajtaütéssel több mint 180 millió forintértékben foglaltak le ingatlanokat, járműveket és gépeket. A történtek miatt négy embernek főhet a feje.

Árpilis – a romba dőlt kék álmok

Békéscsaba, egy jól működő családi vállalkozás. A házaspár hamis vágyfokozó szerek forgalmazásával foglalkozott. A nyomozók a belvárosában érték tetten egy 55 éves helyi férfit, amint éppen olyan csomagokat adott át a futárszolgálat sofőrjének, amelyekben hamis potencianövelő készítmények voltak. A házkutatáskor kiderült, feleségével együtt működtették webáruházukat, méghozzá saját otthonukból. A házaspár, internetes megrendelés alapján, a hamis készítményeket Magyarországon, valamint több európai, sőt Európán kívüli országban is forgalmazta.

Több mint 206 ezer darab hamis gyógyszerkészítmény akadt a horogra, zömmel az a bizonyos potencianövelő kék tabletta. A csomagolásukhoz szükséges kis papírdobozok, hamisított hologramok és magyar nyelvű használati utasítások is előkerültek. A lefoglalt készítmények fekete piaci értéke meghaladja a 300 millió forintot.

A békéscsabai férfit és feleségét a pénzügyi nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki áru hamis megjelölésének  gyanúja miatt.

Május – kínai fény borsos áron

Számláról számlára drágultak az olcsó kínai lámpák, miközben mindvégig egy raktárban porosodtak. Forgalmi adó egy fillér se, áfa-visszaigénylés annál inkább.

A balatonboglári vállalkozó a lámpákat tengeren hozatta Kínából. Csak éppen papíron ezek meg sem érkeztek Magyarországra, az árut Szlovákiában vámoltatták egy idegen cégeken keresztül. Így a magyar vevő megúszta az áfa kifizetését. Az áru közben egy Balaton környéki raktárba került, sosem cserélt gazdát a valóságban, de arra jó volt, hogy fantom árukészletként hátteret biztosítson egy csalásra szervezett számlaláncolathoz.


Hamisított élelmiszerek – Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A hétállomásos lánc számlái belföldi beszerzésről és szlovákiai eladásról szóltak, azaz bruttó kiadás nettó bevétellel szemben, ami alapot adott a csaknem 300 milliós áfalevonáshoz. Fiktív számlák, fiktív fuvarlevelek voltak a kellékek, amelyekkel megpróbálták megtéveszteni az adóhatóságot. Ügyesek voltak, de nem eléggé.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága valamennyi nyomozóját mozgósította. Több helyszínen, egyszerre lepték meg az érintett cégvezetőket. A házkutatások nyomán rengeteg bizonyíték került elő. A pénzügyi nyomozók lefoglaltak egy ingatlant és egy értékes motorkerékpárt, valamint egy luxus autót, bónuszként pedig zárolták a cégek bankszámláit. Összesen hat ember gyanúsítottak meg.

Augusztus – szép izmokat vegyenek

Komárom-Esztergom megye, családi ház. Egy újabb jól jövedelmező családi vállalkozás. Tömegével kerültek elő a teljesítményfokozó készítmények,  az lett volna a sorsuk, hogy – hála a feketepiac nyújtotta lehetségeknek –  gazdára leljenek. A szerencsés egymásra találás végül elmaradt.

Növekedési hormont, szteroidokat tartalmazó ampullák, tabletták. Előbbiből húszezer, míg utóbbiból kétszázezer darabot foglaltak le a pénzügyi nyomozók. A külföldi eredetű, többségében teljesítményfokozó szerként használt gyógyszert a forgalmazók javarészt Moldáviából, illetve más keleti területről szerezték be, mondani sem kell,  importengedély nélkül.

A helyszínen lefoglalt készlet értéke a számítások szerint több mint 108 millió forint. Később, a szokásos futárpostával érkező, csaknem 74 millió forintot érő áru ugyancsak a NAV zsebébe vándorolt.

A virágzó üzletet egy házaspár működtette, régebben is ezzel foglalkoztak, ám akkor még legálisan árulták a testépítőknek és sportolóknak szánt testtömeg- és izomnövelő szereket.

A készítmények eredetiségét, összetételét szakértők vizsgálják, ahogy azt is, károsak lehetnek-e az egészségre. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a szerek veszélyesek, a házaspárnak az engedély nélküli külkereskedelem mellett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés miatt is felelnie kell. A bűncselekmények következménye egyenként akár három év szabadságvesztés is lehet.

Október – áfacsalás gázpalackokkal, családilag

A nyomozók csinos adócsalást szimatoltak Győrnél, hogy felgöngyölítsék az ügyet, razziát tartottak a városban és annak környékén is. Nem tévedtek. Kiderült, a dunaszegi gyanúsított és szerettei Szlovákiában PB gázpalackokat töltettek fel, portéjákukon Magyarországon adtak túl. Összesen 55 millió forint áfát sikerült eltitkolniuk, tették mindezt sikeresen 2009 és 2012 között.

Összesen három gazdasági társaságot működtettek, szépen sorban, az egymást követő években. A cég változott, de az alkalmazottak és a vásárlók ugyanazok maradtak. Hárman irányították az üzleteket: apa, fia,  és annak élettársa.

A háztartási gázpalackokat főképp Győr-Moson-Sopron megyében értékesítették, gáz-cseretelepekre vitték, házhoz szállították, magánszemélyeknek és gazdálkodóknak, ahogy sikerült. A cégek unión belüli beszerzésüket egyáltalán nem vagy csak részben vallották be, míg a belföldi értékesítést bizonylat nélkül végezték, így bújtak ki adófizetési kötelezettségük alól.


Warezszerver – Fotó: MTI

A házkutatás három megyében, összesen húsz helyszínen zajlott. Az eredmény: csaknem kétezer gázpalack és 14és fél millió forint. Ha ez nem volna elég, kiderült, hogy a palackokat szabálytalanul és veszélyes körülmények között tárolták, többségük nyomáspróbájának szavatossága lejárt, komoly bajt okozhattak volna.

A három gyanúsítottnak jelentős értékre elkövetett adócsalás illetve költségvetési csalás miatt kell felelnie, tettükért akár ötévi szabadságvesztés is kiszabható.

Október – hamis mosogatószerben utazott

Ősszel egy Békés megyei településen hamis mosogatószert palackozó üzemet zártak be a NAV pénzügyi nyomozói. Lefoglalták a gépsort, valamint több mint 16 ezer liter mosogatószert, mosógélt, címkéket, dobozokat. Az 50 éves férfi Nagyszénás határában működtette műanyag palackokat előállító és töltő üzemét. Az épület ablakán egy elektronikai és lakatosipari kft. neve szerepelt, viszont a kopott falak nem éppen azt rejtették, amit rejteniük kellett volna. A helyszínen műanyag granulátumból egy ismert mosogatószer flakonjait készítették. Az alkalmi munkások a bizonytalan eredetű sárga tisztítószert az ezer literes tárolókból flakonokba töltötték, a flakonokat pedig márkás termékek hamis címkéivel látták el, majd az árut kartondobozokba csomagolták.

A NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói éppen akkor érkeztek a helyszínre, amikor a raklapokon lévő készterméket a társaság egy román rendszámú kamionra rakodta. Amikor a vállalkozó észrevette a nyomozókat, leugrott a targoncáról és futásnak eredt, de pillanatok alatt elfogták és megbilincselték.

Mint kiderült, a hamis mosogatószerek gyártásában egy 40 éves szegedi férfi is közreműködött, ő biztosította a gyártáshoz a tisztítószereket, a címkéket és a csomagolóanyagot. A nyomozók a helyszínen tartott házkutatáskor a csaknem 14 ezer liter hamis mosogatószeren túl egy másik ismert márkára hasonlító, 2700 liter kékeszöld színű mosógélt, több ezer üres flakont, valamint a csomagoláshoz használt dobozokat, címkéket is találtak. Ezeket a flakongyártó gépsorral együtt lefoglalták.


Muníció elektromos cigarettába – Fotó: MTI / Földi Imre

Az áru hamis megjelölése bűncselekménnyel gyanúsítható két férfit őrizetbe vették, a mosószer hamisítok akár ötévi szabadságvesztéssel is sújthatók.

És ismét október – óriásszerver is került a zsákmányok közé

Negyvenezer filmet, zeneszámot, szoftvert, játékot és elektronikus könyvet tett hozzáférhetővé a kalózoldal üzemeltetője. Az illegális, 140 terrabyte méretű warez tartalom terjesztésére használt 22 gépes szerverpark nagyjából húszmillió forintot ér. Ezeket az eszközöket Magyarország egyik legnagyobb szervertermében tartották, a jogsértő tartalommal pedig a tárhely-szolgáltató kapacitásának zömét elfoglalták. A kuncsaftok emelt díjas SMS fejében több weboldalon is regisztrálhattak a szolgáltatásra, így a tettesek törvénytelen vagyona látványosan gyarapodott, havonta több millió forinttal lett nehezebb a pénztárcájuk. Az oldalt több ezren keresték fel rendszeresen,

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói azt a négymillió forintot is zárolták, amely az üzemeltetők elszámolási rendszerében ragadt a rajtaütés pillanatában. A szerzői jogokat sértő bűncselekményért, a további fejleményektől függően, kettőtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak a bűnözők, akik milliárdos károkat okoztak számos filmforgalmazónak, zeneszerzőnek és a többi jogtulajdonosnak is.

November – az elképesztő dohánygyár

Az illegális cigarettakereskedelem eddigi legjelentősebb fogásában egy komplett dohányüzemet lepleztek le a pénzügyi nyomozók, akkorát, mint még soha. A bűnszervezetet románok irányították, így kellett a külföldi hatóságok segítsége is. Az illegális füstölnivalót egy szolnoki telephelyen gyártották, méghozzá ipari mennyiségben.  A nyomozók a helyszínen egy komplett fermentáló és cigarettagyártó gépsort, nagy mennyiségű szárított, finomra vágott fogyasztási dohányt, üres cigarettás dobozokat, cigarettapapírt, illetve kész, hamis cigarettát találtak, rajta moldáv zárjeggyel. És ez még nem minden. Egy másik szolnoki épületben további, a termeléshez szükséges szárított és finomra vágott fogyasztási dohány, illetve kész, csomagolt cigaretta került elő.

A számok elképesztőek: a zsákmány 45 ezer karton kész cigaretta, 33 ezer kilogramm aprított dohány, 1290 kilométer hosszú cigipapípr, 363 ezer zárjegy és 204 ezer doboz elkészítésére elegendő papír. Dohányipari szakemberek szerint összesen egymillió 650 ezer doboz cigarettát lehetett volna ezekből az alapanyagokból előállítani, és ennek a mennyiségnek az értéke megközelíti az egymilliárd forintot.

A bűnszervezet a törvénytelen gyártással csaknem 587 millió forint jövedéki adót és majdnem 294 és félmillió forint általános forgalmi adót próbált elcsalni. A tetten ért két román, illetve két magyar állampolgár ellen különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik az eljárás.

Folytatása következik

Hamarosan újabb érdekes esetekről számolunk be, jönnek a vám-és jövedéki nagy durranások. Lesz hűtött ruhaszállítmány, hajón rejtegetett kaivár, pálinka és drog is, nem kevés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik