Közélet

Újabb zavar a paksi erőműben

paksi atomerőmű (paksi atomerőmű, )
paksi atomerőmű (paksi atomerőmű, )

Pár hete a négyes blokkot kellett leállítani, most a kettes reaktor teljesítménye csökkent egy időre.

Kedd éjjel a villamos rendszer hibát jelzett és működésbe lépett a kettes blokk generátorvédelme, emiatt a blokk teljesítménye lecsökkent. Az erőmű szakemberei a hibát azóta elhárították – tájékoztatott az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs vezetője.

Arról is beszámolt, hogy a blokk „visszaterhelését” a szabályoknak megfelelően az átviteli rendszerirányítóval egyeztetve végzik. Nem sokkal délután öt után 300-350 megawatt körüli volt a blokk teljesítménye, az 500 megawattos teljes kapacitást az ütemezés szerint az esti órákra érik el – mondta. November 9-én egy úgynevezett szekunder köri meghibásodás miatt állították le tervezetten a paksi atomerőmű négyes blokkját, és a hiba elhárítása után, november 15-én kezdte meg ismét az áramtermelést a reaktor.

Kedden írtuk, hogy a 2009., 2010. és 2011. évi hazai alkalmazásáról szóló jelentés szerint az ország biztonságosan alkalmazza az atomenergiát. A vizsgált időszak alatt Magyarországon összesen 1200 munkahelyen alkalmaztak radioaktív anyagot vagy ionizáló sugárzást előállító berendezést, 16 ezer a rendszeres foglalkozási sugárterheléssel járó munkahelyeken dolgozó munkavállalók és egyéni vállalkozók száma, sugárbaleset nem történt –- közölte az államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik