Belföld

Jól vizsgáztunk nukleáris biztonságból

Megfelelő a magyarországi nukleáris létesítmények biztonsági helyzete az atomenergia hazai alkalmazásáról szóló jelentés szerint.

Az atomenergia jelentős szerepet játszik a nemzetgazdaságban, a villamosenergia-termelésben, az iparban, de a mezőgazdaságban vagy a tudományos kutatás számos területén is – mondta Kovács Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért felelős államtitkára kedden az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának ülésén.

A 2009., 2010. és 2011. évi hazai alkalmazásáról szóló jelentés szerint az ország biztonságosan alkalmazza az atomenergiát. A vizsgált időszak alatt Magyarországon összesen 1200 munkahelyen alkalmaztak radioaktív anyagot vagy ionizáló sugárzást előállító berendezést, 16 ezer a rendszeres foglalkozási sugárterheléssel járó munkahelyeken dolgozó munkavállalók és egyéni vállalkozók száma, sugárbaleset nem történt –- közölte az államtitkár.

Paks

A dokumentum szerint a paksi atomerőmű 2009-ben 15 427 gigawattóra villamos energiát termelt, és ezzel a hazai villamosenergia-termelés 43 százalékát adta. Az atomerőmű stratégiai jelentőségű az ország villamosenergia-ellátásában. A létesítmény 2010-ben 15 760, 2011-ben 15 685 gigawattóra áramot termelt.

A jelentés emlékeztet arra is: 2011 március 11-én földrengés pusztított Japánban, ennek következtében baleset történt a fukusimai atomerőműben. Ez a baleset világszerte felvetette az atomerőművek természeti katasztrófákkal szembeni védettsége felülvizsgálatának igényét.

Megírtuk, az Európai Bizottság által kért kockázatelemzésen is átment az erőmű, ugyanakkor javasolják az atomerőmű alrendszereinek, többek közt a szellőzésnek és a hűtésnek a biztonságosabbá tételét.

Az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága általános vitára ajánlotta az ország területi folyamatainak alakulásáról, a területfejlesztési politika és a területrendezési tervek érvényesítésének hatásairól, az Országos Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálatáról, valamint a magyar településhálózat helyzetéről szóló jelentést is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik