Közélet

West Balkán-ügy: folytatódik a nyomozás

west-balkan-tragedia(960x640)(1).jpg (west balkán, gyertyák, )
west-balkan-tragedia(960x640)(1).jpg (west balkán, gyertyák, )

Tovább nyomoznak a rendőrök ellen. A gyanú: kötelességszegés.

Újabb két hónappal meghosszabbította a nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a West Balkánban tavaly januárban történt, három halálos áldozatot követelő tragédia idején szolgálatot teljesítő rendőrségi ügyeletesek ellen – írja Magyar Nemzet. A KNYF szolgálatban elkövetett kötelességszegés bűntettének gyanúja miatt indított eljárást a rendőrök ellen augusztus közepén.

Morvai Krisztina jobbikos EP-képviselő július elsején feljelentést tett a rendőrök ellen segítségnyújtás elmulasztása miatt a büntetőper elsőfokú ítélete után, amelynek indoklásában elhangzott: a tragédia előtti percekben több fiatal értesítette a hatóságot a kialakult életveszélyes helyzetről, de az ügyeletesek csak néhány flegma válaszra méltatták őket.

A tragikus végű rendezvény szervezőit a bíróság egyenként 2 év 8 hónapi szabadságvesztésre ítélte, ám a büntetőeljárás a tragédia estéjén szolgálatot teljesítő rendőrök büntetőjogi felelősségének vizsgálatára nem terjedt ki. Morvai Krisztina szerint azonban “a megállapított tényállásból egyértelmű, hogy legalábbis a telefonos ügyeleti szolgálatot ellátó rendőr vagy rendőrök, illetve a környéken, így a Nyugati téri őrsön szolgálatot teljesítő rendőrök mulasztásukkal nem csupán embertelen magatartást tanúsítottak, de bűncselekményt is megvalósítottak”.

A Nyugati téri szórakozóhelyen 2011. január 15-én éjjel mintegy háromezer fiatal volt egyszerre, amikor egy lépcsőházi tumultusban három lány megfulladt, tucatnyian pedig megsérültek.

A szervezőket elmarasztaló ítélet bírói indoklásában szóba került, hogy nemcsak a vádlottak felelőssége vizsgálható az ügyben. A rendőrség központi ügyeletére például számos telefonos bejelentés érkezett a tragédia éjszakáján, hogy nagy a tömeg a Nyugati téren, pánik alakult ki. Voltak, akik telefonon segítséget kértek, mert körülöttük többen rosszul lettek, mire egy női hang azt tanácsolta: “ne járjon buliba!” Amikor pedig telefonon kihívta valaki a rendőrséget, ezt az ügyelet elhárította, és azt tanácsolta a szorult helyzetben lévőnek, hogy másnap menjen be és tegyen feljelentést. A West Balkánban három fiatal lány vesztette életét tavaly január 15-én, amikor agyonnyomta őket a szórakozóhelyről kitóduló pánikba esett tömeg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik