Közélet

Pentitók vallanak a múltról

bilincs (bilincsben, )
bilincs (bilincsben, )

Több rendőr karrierjének végét jelentheti a korrupciós és a leszámolási ügyben megszólaló bűnbánó maffiózók vallomása.

A Népszabadság értesülése szerint a hatóságok a közelmúltban többször is kihallgatták a rotterdami szerb maffia egykori biztonsági főnökét, a Nemzeti Nyomozó Iroda és a BRFK korrupcióval gyanúsított egykori vezető munkatársai ellen folyó ügyekben.

A vajdasági magyar férfi a délszláv háború elől menekült Magyarországra a kilencvenes évek elején, és fokozatosan emelkedett fel a szervezet ranglétráján a biztonsági főnöki posztig. Amikor látta, hogy szervezete a kettészakadás határára sodródott, és a csoport feje valamennyiük számára veszélyes vállalkozásba akar fogni, abban a reményben adta fel magát Magyarországon, hogy bűnbánó és a hatóságokkal minden tekintetben együttműködő maffiózóként olyan elbánásban lesz része, amelyet a hazánk által is aláírt nemzetközi egyezmények előírnak. Szerinte azonban átverték, és most a nyilvános eljárásban kiszabott jogerős büntetését tölti egy kelet-magyarországi fegyintézetben.

Yugovich korábban azt mondta, hogy még Rotterdamban élt és szervezte a szerb drogmaffia dolgait, amikor találkozott Hopka Lajossal, akit május végén az NNI speciális bűnszervezeti csoportok osztályának vezetőjeként vettek őrizetbe a Vizoviczki László ellen korrupció gyanújával indított nyomozás keretében. Nem tudni pontosan, hogy miről kérdezték a hatóságok Yugovichot, azt sem, mi mindenről és ki mindenkiről beszélt még a szerinte átvert és ezért Magyarországgal Strasbourgban perben álló férfi, a lapnak csak annyit árult el, hogy az ő szervezetük jelentős mennyiségben szállított drogot a Hajógyári-szigeten működő szórakozóhelyeket ellátó dílereknek, mivel „Vizoviczkiék ragaszkodtak ahhoz, hogy csak tiszta, garantált minőségű anyagot árulhatnak a területükön”.

A lap információi szerint a rendőrség és az ügyészség több olyan bűnbánó maffiózót, pentitót is meghallgatott, illetve meghallgatni készül, akik nem álltak közvetlen alá-fölé rendeltségi viszonyban a folyamatban lévő két nagy ügy (a korrupciós ügy és a leszámolások) érintettjeivel, de mivel maguk is az alvilágban éltek és dolgoztak, sokat tudtak a két ügyben letartóztatottak viselt dolgairól is. Hivatalos forrásokból a lap úgy értesült: már az eddig jegyzőkönyvezett vallomások is több rendőrnek (köztük vezető beosztásúaknak) okozhatnak kellemetlen pillanatokat, hozhatják el akár karrierjük végét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik