Közélet

Év eleje óta terítéken van Vizoviczki

A Heti Válasz szertint életszerűtlen, hogy a vállalkozó helyei 50 millió forint adózott eredményt hoztak.

A Központi Nyomozó Főügyészség februárban kezdett nyomozni Vizoviczki László, számos szórakozóhely tulajdonosa és társai ellen, miután a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentette a “hajógyári bandát” – olvasható a csütörtökön megjelenő Heti Válaszban. Mint a legújabb lapszám írja, Vizoviczki László – aki a rendőri vezetőket érintő korrupciós ügy hat gyanúsítottjának egyike – lakásán 420 millió forint készpénzt találtak, ami csaknem a négyszerese annak az összegnek, amit a hozzá köthető ötven cég papíron produkált az elmúlt két évben.

A Heti Válaszból kiderül: Vizoviczki kft.-i – a CP-Invest és Belváros Holding – alkotják a birodalom két “tartópillérét”, ezenkívül azonban még mintegy ötven gazdasági társaság köthető hozzá.

Életszerűtlennek nevezi a lap, hogy a több mint tíz egységből álló óbudai zenekomplexum egymilliárd forint alatti éves bevételt, illetve alig 50 millió forint adózott eredményt hozott Vizoviczki Lászlónak, az ötven kft. pedig 2010-ben 22 milliós veszteséget, 2011-ben 130 milliós pluszt termelt.

A hetilap forrásaira hivatkozva beszámol arról is, hogy az MSZP tervezett diszkóklubhálózatából két “partihelyet” sikerült hasznosítani Vizoviczki László segítségével, Debrecenben pedig szintén üzemeltetnek korábban szocialista körökhöz köthető szórakozóhelyeket.

A cikk azt állítja, hogy Vizoviczki a jelenlegi kormányzattal is igyekezett jó kapcsolatokat ápolni, elektronikus zenei fesztivált rendezett Szent István éjszakája címmel a Hajógyári-szigeten, és segélykoncertet szervezett a vörösiszap-katasztrófa károsultjainak javára kormányzati emberek, illetve a Fidelitas-elnök Ágh Péter védnökségével.

A főügyészség két hete gyanúsítottként hallgatta ki a rendőri vezetők mellett Vizoviczki Lászlót hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt.

Az ügyészségi akkori közleménye szerint V. Lászlónak dolgozott a másik gyanúsított V. István, akinek feladata az volt, “hogy e szórakozóhelyek zavartalanul, nagy forgalommal, illegális rendőri védelem alatt működjenek, valamint a konkurens szórakozóhelyeken – ezek bezárása érdekében – razziákat tartsanak”. Ezenfelül tájékoztatnia kellett V. Lászlót az esetlegesen ellene irányuló rendőri eljárásról.

V. István elfogásáig havi rendszerességgel, több százezres, illetve milliós nagyságrendű “fizetést” adott a rendőröknek – írta a főügyész, hozzátéve, “a vesztegetési pénzként adott jogtalan előnyt V. László biztosította, tudva annak rendeltetéséről”.

A hvg.hu arról írt, hogy a rendőri korrupciós ügynek hat gyanúsítottja közül a két civil egyike az “éjszaka császárának” is titulált V. László, aki az ügyészek szerint megvesztegette a rendőröket, köztük vezető beosztású tiszteket, hogy az általa üzemeltetett szórakozóhelyeken ne tartsanak razziát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik