Közélet

Már tíz gyanúsított a szerb-magyar embercsempészügyben

A hálózat hat tagját még korábban lekapcsolták, az újabbak kezén múlt szerdán kattant a bilincs.

A magyar és szerb bűnözőkből álló csoport tavaly áprilisban körülbelül száz külföldit juttatott át a szerb-magyar határon, de abban is segítettek, hogy Magyarországról továbbutazhassanak. A bűnszervezetet egy szerb férfi irányította és pénzelte, a hazai kapcsolatainak is ő adta a megbízásokat. Megtervezte az útvonalat, autókat és sofőröket szerzett. Szállításonként 950 eurót adott a magyar szervezőnek, mely összeget ő osztott tovább az alvállalkozóknak.

A magyar oldalon beszervezett szállítók és úgynevezett előfutók alkalmanként 25-50 ezer forintot kaptak. Ők jeleztek a sofőröknek, ha esetleges rendőri ellenőrzésbe futottak.

Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda kiemelt migrációs ügyek osztálya természetesen együttműködött a szerb bűnüldöző szervekkel, hogy a főszervezőt elfogják.

A bűncselekményeknek már tíz gyanúsítottjuk van, két szerb és nyolc magyar férfi. Mindannyian többszörösen büntetett előéletűek, többek ellen jelenleg is eljárás folyik hasonló bűncselekmények miatt. A március 21-én elfogott embercsempészek közül hármat a Szegedi Városi Bíróság előzetes letartóztatásba helyezett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik