Közélet

Meg akarta öletni apját, fogházbüntetést kapott a kamasz

A 16 éves fiatalnak jogerősen nyolc és fél évet kell rács mögött töltenie.

A balatonlellei fiú ügyében hétfőn született ítélet a Somogy Megyei Bíróságon. A büntetés végrehajtását két évre  felfüggesztették, egyúttal elrendelték a kamasz pártfogói felügyeletét.

A fiatal saját apjával akart végezni, pontosabban egy ismerősét bízta meg a “feladattal”. Mindezért négymillió forintot és az apja autóját ígérte oda. Megbízottja látszólag beleegyezett a végrehajtásba, attól félt, hogy a fiú mást talál helyette, aki meg is teszi, amire kérik. Az ügyészség emberölés bűntettének előkészületével vádolta meg a fiatalt.

A középsikolás fiú egyébként jó szociális és anyagi körülmények között élt. Korábban jól teljesített az iskolában, ám később jegyei leromlottak, és néhány tantárgyból bukásra is állt. A vádlottnak megromlott a viszonya a szüleivel, különösen az apjával, aki szerinte túl szigorúan nevelte. A fiú az ismerősének azt mondta: azért akarja megöletni az apját, hogy elkerülje a folytonos vitákat és az őt ért bántalmazásokat.

A megbeszélés szerint ez év áprilisában, a fiú apjának a boltjában kellett volna végeznie a férfival az ismerősnek, aki azonban nem ment el a megadott helyre.

A bűncselekményre való előkészületről a rendőrség úgy szerzett tudomást, hogy az apa lopás miatt feljelentést tett az autója eltűnése miatt. Valójában fia és annak barátja vitte el a kocsit, hogy Budapestre menjenek, de ezt a férfi nem tudta. A rendőrség megtalálta az autót, és amikor kihallgatták a járműben ülő fiatalokat, fény derült a fiú terveire is. A kamasz beismerő vallomást tett, a szüleitől pedig bocsánatot kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik