Közélet

Hamis eurókat fizetett be számlájára az exbróker

Pénzhamisítási ügyben kezdődött tárgyalás szerdán a Budakörnyéki Bíróságon.

Amint a vádiratból kiderült, T. Gábor 37 éves vállalkozó, aki korábban brókerként tevékenykedett, 2007. februárjában a CIB Bank dunakeszi fiókjában 499 darab hamis 200 eurós bankjegyet fizetett be az ott vezetett számlájára. A pénzt átvevő alkalmazott nem vette észre, hogy hamis pénzről van szó, a bankókat átpörgette a számológépen, majd elfogadta a pénzügyi akciót. A vádlott a már a számláján lévő összeget röviddel rá telefonon forintra váltotta át, s ezt követően különböző helyekre, barátainak, üzlettársainak utaltatta át. A bank belső ellenőrzése csak napok múlva jelezte, hogy gyanús bankjegykről van szó. A Magyar Nemzeti Bankot kérték fel az ellenőrzésre, s ekkor derült ki a turpisság. T. Gábort letartóztatták, három hónapot töltött előzetesben, nehogy módja legyen szökni, vagy a bizonyítékokat eltüntetni.

A vádlott viszont ártatlannak vallja magát. Mint a bíróságon előadta, a befizetés napján a Keleti pályaudvar parkolójában egy bizonyos Ahmed nevű alkalmi pénzváltótól előzetes tárgyalás eredményeként vásárolta meg a kedvező ár miatt vonzónak tűnő valutát. Nem is gyanította, hogy hamis pénzt vesz át.

A pénzügyi szakértő értékelése szerint a bankók közepes minőségű hamisítványok. A rendőrség T. Gábor számítógépét lefoglalta, otthonát átkutatták, de nem találtak pézhamisításra utaló nyomokat.

Zamencsik Tamás, a vádlott ügyvédje elmondta, pénzhamisításért 2-től 8 évig terjedhet a kiszabható büntetés, ám álláspontja szerint a törvény csak abban az esetben alkalmazható, ha az érintett által tudottan elkövetett cselekményről van szó.

A bíró bejelentette: a bűnügyben a következő tárgyalásra tanúk meghallgatásával, jövő év április 4-én kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik