Közélet

Eltűnt Tokió legidősebb embere

Sehol sem találják Tokió legidősebb, 113 éves lakosát - jelentették néhány nappal azután, hogy az eddig legidősebbnek vélt városlakót holtan találták meg saját ágyában.

Az 1897 júliusában született Furuja Fuszát hiába keresték bejelentett lakcímén, és lehetséges tartózkodási helyéről sem tudnak semmit. Az idős asszony eltűnésére néhány nappal azután derült fény, hogy az önkormányzat emberei mumifikálódva találtak rá ágyában a város legidősebbnek vélt lakójára. Az 1899 júliusában született Kato Szogen idén lett volna 111 éves, ám a férfi valószínűleg már évtizedekkel ezelőtt meghalt. Az önkormányzat illetékesei szerint már több éve nem léptek személyes kapcsolatba az aggastyánokkal, holott a város legidősebb lakosai között tartják számon őket. Csupán akkor fedezték fel az egyikük halálát, illetve a másik eltűnését, mikor az idei szeptemberi idősek napjára készülve frissíteni kezdték a százévesek listáját. (Kato esetében a rendőrség bűncselekmény gyanújával nyomoz, mert családja valószínűleg zsebre vágta az idős férfi és hat éve elhunyt felesége nyugdíját.)

A Kyodo hírügynökség beszámolója szerint a Japán középső részén fekvő Nagojában is keresnek egy 106 éves férfit. Az Aszahi című japán lap értesülései szerint további három százéves hollétét is homály fedi.

Az elmúlt évtizedek során Japánban folyamatosan növekedett a századik életévüket betöltők száma. Az egészségügyi minisztérium éves jelentése szerint az országban összesen 40 399 százéves vagy annál idősebb ember él, közülük 4800 a fővárosban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik