Közélet

Több év börtön a BKV egykori vezetőinek?

Munkajogászok, büntetőjogászok és ügyvédek szerint nem tarthatják meg a vagyont az egykori BKV-igazgatók, ha bebizonyosodik, hogy a kifizetések jó erkölcsbe ütköznek. Ha valakiről kiderül, hogy hűtlen kezelést követett el, az akár több évre börtönbe kerülhet. Az igazgatók azért kaphattak 50-80 milliós végkielégítéseket, mert korábban nagy prémiumokat vehettek fel.

A cég sajtóirodájának tájékoztatása szerint automatikusan osztogatták a prémiumokat. Az egyik vezérigazgató-helyettes például havi 660 ezer forintos fizetésének több mint százszorosát, 82 millió forintot kapott így, majd amikor nem sokkal később nyugdíjazták, még mintegy 70 milliós végkielégítést utaltak neki. Az igazgatók és a vezérigazgató tudhatott a tervezett kirúgásokról, hiszen Antal Attila, a 2007-ben a BKV-hoz került új vezérigazgató egyik feladata az volt, hogy csökkentse a létszámot.

– Aránytalannak tűnnek ezek az összegek. A versenyszférában legfeljebb az éves fizetés 80 százalékát lehet prémiumként megkapni – vélekedett Pető Róbert munkajogász.

– Az eljárásban biztosan vizsgálni fogják, ki és milyen belső szabályozás alapján döntött a prémiumokról és a végkielégítésekről – vélekedett Soós Judit ügyvéd. – Tisztázni kell, milyen feladatot kellett elvégezniük ennyi pénzért, és hogyan szabályozták a jutalmazást. Ha csak azért utalták ki a magas prémiumokat, hogy növeljék az átlagkeresetet és így több végkielégítést lehessen kifizetni, akkor valaki hűtlen kezelést követett el. Aki kapta a pénzt és tudott erről, azt bűnsegédként felelősségre vonhatják – vélekedett az ügyvéd, emlékeztetve, hogy a különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelést 2-8 évi börtönnel sújtja a törvény.

– Ezek a szerződések jó erkölcsbe ütköznek, így a büntetőeljárásban vagy polgári peres úton kérhetik a pénz visszafizetését – közölte Hegedűs László ügyvéd. Az ügyvéd szerint, ha az igazgatók tudtak egymás pénzeiről, akár bűnszervezetről is lehet beszélni.

(V. J. Z. – Blikk)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik