Belföld

Hálapénzt a kórházaknak!

A munka törvénykönyvének tervezete szerint a hálapénzt a munkáltató előzetes engedélyével el lehet fogadni.

A Magyar Kórházszövetség elnöke az InfoRádióban úgy vélte: több kategóriája van a paraszolvenciának. A probléma komplex, az általános tiltás a hálapénzt csak kriminalizálja, de nem vezet eredményre. Szerinte a hálapénzt kategorizálni lehet és kell. Van az előre kikövetelt hálapénz: ezt nem tolerálhatja az egészségügy, de van a tényleges, hála jeleként adott pénz.

A munka törvénykönyvének tervezetében az  szerepel, hogy maximalizálni kell az elfogadható ajándék mértékét, amit a kórházigazgatók engedélyeznének vagy tiltanának. Rácz Jenő szerint azonban ez nehezen ellenőrizhető, a jogszabályokban olyan kötöttségeket kell megfogalmazni, amelyek betarthatósága egyértelmű.

A Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke szerint a hálapénzt nem egy-egy orvosnak, hanem az intézménynek kellene adni. Csiba Gábor úgy véli, intézményenként kellene általános felhatalmazást adni, így lennének olyan kórházak, ahol elfogadják a paraszolvenciát, és lennének olyanok, ahol nem. Egy beteg meggyógyítása nem egy ember dicsősége, éppen ezért jobb, ha a páciens, ha akarja, az intézménynek fejezi ki a háláját, a pénzt pedig vissza lehet osztani – magyarázta az elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik