Tech

Vírusos a kalózok háromnegyede

microsoft (microsoft, )
microsoft (microsoft, )

A Microsoft legújabb jelentése szerint azok, akik nem hajlandóak fizetni, az "ingyenes" szoftver mellett kártevőket is telepítenek.

A kétévente megjelenő Security Intelligence Report legújabb számában a redmondi vállalat arra figyelmezteti a kalózokat, hogy az amúgy fizetős programok feltöréséhez használt, gombnyomásra termékkulcsot generáló alkalmazásokat érdemes messziről elkerülni, mivel ezek a látható illegális tevékenységen kívül láthatatlan illegális tevékenységet is végeznek. Megfertőzik a felhasználó gépét.

A Microsoft adatai szerint az ilyen alkalmazásokat futtató számítógépek 76 százaléka valamilyen digitális kártevővel is rendelkezik – a kettő közötti összefüggést nem lehet figyelmen kívül hagyni.

A jelentés azonban kitér arra is, hogy a vírusok a fizetős szoftvereken kívül az ingyenes programokat is megpróbálják trójai falóként használni. Példáként említik az egyik legnépszerűbbet, az Adobe Flash lejátszót: 2012 első félévében a Microsoft 35 különböző kártevő típust azonosított, melyek az “install_adobeflash.exe” névvel próbáltak bejutni a felhasználókhoz.

A következtetés egyértelmű: a szoftvereket érdemes mindig egyenesen a forrástól letölteni, ha pedig fizetős, fizetni érte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik