Tech

Letöltésért két év, feltöltésért tíz év jár Japánban

A szerzői jog által védett tartalmak kalózkodását persze eddig is tiltották, azonban a szigorú következmények csak október elsejével léptek életbe.

A törvény szigorú értelmezése mellett már elméletileg egyetlenegy fájl letöltése is két év börtönbüntetést vagy kétmillió jen (5,6 millió forint) bírságot von maga után – ráadásul nemcsak a torrentezésre, hanem a YouTube-ra is kiterjedhet, amely a videók lejátszásához ideiglenesen a felhasználó számítógépén tárol el anyagokat.

A terjesztők – épp, ahogy a drogoknál – a fogyasztóknál is súlyosabb büntetésre számíthatnak: a feltöltésért már tíz évet is ki lehet szabni, míg a pénzbüntetés 10 millió jenre (28,3 millió forintra) rúghat.

A jogszabály a japán Lemezipari Szövetség erős befolyása alatt jött létre, amely a szigorúságot egy 2010-es tanulmányra hivatkozva magyarázta, mely szerint az országban tízszer annyi az illegális letöltés, mint a legális.

S bár Japán mindig is a szerzői jogok első számú védőbástyája és a digitális kalózok legnagyobb ellensége volt, nekünk némileg drasztikusnak tűnik az új szabályozás. Összehasonlításképp: itthon az, aki méltányolható okból származó erős felindulásban öl meg valakit, „csak” két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik