Tech

Lehallgatókészülékké változnak az okostelefonok

Néhány éven belül inni fogják minden szavunkat - akkor is, ha épp nem használjuk őket.

A magyart is értő beszédfelismerőt fejlesztő Nuance műszaki vezérigazgatója, Vlad Sejnoha szerint egy-két év, és az okostelefon akkor is reagálni fog az ember hangjára, ha épp nincs aktívan működtetve. Ez minőségi változást jelentene a mostani állapotokhoz képest, hiszen jelenleg a hangparancsok kiadásához először külön el kell indítani a Sirihez hasonló beszédfelismerőket – ennyi erővel pedig akár manuálisan is el lehet végezni az adott feladatot.

S bár ez a fejlesztés első ránézésre nem tűnik nagy dolognak, helyes működéséhez számos akadályt kell leküzdeni. Például a készüléknek tudnia kell a különbséget a világban folyamatosan jelen lévő zajok és az emberi utasítások között – mindezt ráadásul úgy, hogy a folyamatos szűrés ne terhelje (túlzottan) az akkumulátort. Arról pedig már szót sem ejtünk, hogy milyen személyiségi jogi aggályok fűződnek ahhoz, ha a telefon folyamatosan figyeli a gazdáját.

Persze a magunk részéről mindezek ellenére szívesen kipróbálnánk egy olyan rendszert, amivel a Star Trekben látottakhoz hasonlóan tudnánk utasítani a számítógépet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik