Tudomány

Hang alapján ismeri fel a betegséget

telefonál (telefonálás, )
telefonál (telefonálás, )

Egy angol fejlesztő szoftvere 86 százalékos biztonsággal képes a beszédből felismerni a Parkinson-kór tüneteit.

A Parkinson-kórként ismert degeneratív idegrendszeri betegséget általában a tünetek alapján észlelik, és orvosi képalkotó eljárásokkal zárják ki az egyéb lehetséges betegségeket, mivel mindeddig nem volt lehetőség a közvetlen észlelésére.

Max Little, az Oxfordi Egyetem matematikusa azonban kifejlesztett egy olyan programot, amely az emberi hang elemzése során képes felismerni a Parkinson-kór sajátos jeleit. A szoftverhez eredetileg ötven, Parkinson-kórral diagnosztizált beteg fél éven át, heti rendszerességgel hangfelvételeket adott le – a program pedig már ezen adatbázis alapján is 86 százalékos biztonsággal volt képes megállapítani egy vakteszten, hogy az adott beszélő Parkinson-kórban szenved-e.

Felbuzdulva a sikereken, a fejlesztő globális szintre kívánja emelni a projektet. A cél az, hogy legalább tízezer hangminta kerüljön az adatbázisba, éppen ezért Max arra kér mindenkit, hogy szánjon rá három percet egy telefonhívásra és áldozzon egy keveset a hangjából a tudomány oltárán. (Mivel a honlapon sajnos nincs magyar telefonszám feltüntetve, a vállalkozó kedvűeknek a Skype használatát javasolnánk – valószínűleg olcsóbb.)

Amennyiben minden a terv szerint halad, Max elmondása szerint a technológia már két éven belül használható lehet. Fontos megjegyezni, hogy a program a fejlesztője szerint sem váltaná ki az orvosi munkát, csupán olcsó megoldást kínálhat a tünetek felismerésében és a megfelelő kezelés kiválasztásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik