Tech

A kütyü, ami leelőzte Magyarországot

iphone-apple (apple iphone)
iphone-apple (apple iphone)

Éppen öt éve vehette át az első vásárló az első iPhone-t - az okostelefon különböző verziói az elmúlt fél évtized alatt többet hoztak a konyhára, mint amennyi Magyarország éves GDP-je.

Ugyan az iPhone eredeti változatát még a 2007-es MacWorldön, január 9-én mutatták be, a felhasználóknak egy fél évet kellett várni, hogy a készülék forgalomba is kerüljön – az Apple-nek ugyanis még be kellett szereznie a szükséges engedélyeket.

Annak ellenére, hogy a konkurencia megmosolyogta a fizikai billentyűzetet hátrahagyó, teljesen érintőképernyős készüléket, már az első változatból is 6,1 millió példány fogyott, az utóbbi öt év pedig végképp az Apple igazát bizonyította, hiszen a különböző verziókból összesen 250 millió kelt el, ami 150 milliárd dolláros bevétellel egyenértékű. S bár maga az Apple már egy ideje “többet ér” a hazai GDP-nél, az előbbi összeg egymagában is előzi a hazai termelést.

Öt év nem tűnik túl sok időnek – kivéve, ha informatikáról van szó. Összehasonlítva az iPhone 4S képességeivel, az eredeti iPhone egyenesen butának tűnik. Bár arról kevésbé tehet, hogy akkoriban a GSM/Edge kapcsolatnál nem volt jobb, az App Store sikereit ismerve némileg vicces, hogy mindössze 16 előre telepített alkalmazással működött, hogy a hardverről és a Retina Displayhez képest kőkorszakinak számító 320×480 pixeles kijelzőről ne is beszéljünk.

A számok alapján kétség nem fér ahhoz, hogy továbbra is az Apple számít az okostelefonok (és a táblagépek) piacán az elsőnek, azonban elemzők szerint a konkurencia kezdi behozni az Apple színvonalát, vagyis a következő öt év várhatóan nem lesz ennyire egyszerű.

S bár a magunk részéről nem hisszük, hogy az almás cég könnyen adná a trónt, mint mondtuk, az informatikában öt év sok idő – ki tudja, lehet, hogy 2017-ben már az okosszemüveg lesz a meghatározó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik