Tech

Házra és kocsira is futná az ősgép árából

apple-I (apple-I)
apple-I (apple-I)

Az eredetileg becsült érték kétszereséért került kalapács alá az Apple egyik első, még működő állapotban lévő számítógépe.

A Sotheby’s aukciósház “csupán” 120-180 ezer dollárban reménykedett, azonban egy telefonos licitáló 374 500 dollárt, vagyis nagyjából 85 millió forintot kínált érte.

Az 1976. április 11-én bemutatott Apple-1 eredetileg 666,66 dollárba került – Steve Wozniak saját bevallása szerint az árat a gépelés egyszerűsítése kedvéért találták ki így. A kézzel épített gépekből összesen kétszáz került forgalomba, azonban manapság már csak ötvenről tudnak, és mindössze hatról, amely még működik is.

Az árverésen ugyancsak elkelt egy BASIC-felhasználók számára írt használati utasítás, és Steve Jobs egy 1974-ből származó, kézzel írt jegyzete is.

Ez utóbbit 19 évesen írta, mikor még az Atarinak dolgozott – tartalmából kiderül, hogy az elhunyt újító miként gondolta jobbá tenni a vállalat egyik játékát. A lap alján olvasható akkori otthonának címe és egy buddhista mantra: gate gate paragate parasangate bodhi svahdl, s bár ennek több fordítása is létezik, mi megelégszünk azzal, hogy tovább, tovább, a túlsó partra, át a túlsó partra, bódhi szvaha.

E sorok 27,5 ezer dollárt (majdnem 6,5 millió forintot) értek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik