Tech

Másképp néz ki az agy PC-n és Macen

agyi-ct (agyi ct)
agyi-ct (agyi ct)

Német tudósok szerint nem mindegy, hogy egy agyi szkennelést milyen számítógépen néznek meg az orvosok - az eredmények akár 15 százalékkal is eltérhetnek.

A kutatók fogták harminc páciens agyi szkennelését és betáplálták az egyik legelterjedtebbnek számító elemző szoftverbe, a FreeSurferbe, melyet telepítettek PC-re és a Mac OS különböző változataira is. A programot minden egyes alkalommal arra használták, hogy egyes agyi struktúrák vastagságát állapítsák meg, azonban legnagyobb meglepetésükre az eredmények nem egyeztek.

Ami ennél is aggasztóbb, hogy a szoftver nemcsak a PC és a Mac viszonyában okozott eltéréseket, hanem a Mac OS különböző verziói között is. A különbség átlagosan 2-5 százalékos volt, de a hippokampusz és az entorhinális kortex esetében elérte a 15 százalékot.

Sajnálatos módon egyelőre tisztázatlan, hogy mi okozza a jelentős eltéréseket, az azonban teljesen biztos, hogy az orvosoknak és a szoftverfejlesztőknek minél hamarabb össze kell fogniuk, hiszen az előbbiek azt jelentik, hogy az egyes kórházak adott esetben más és más diagnózist állítanának fel – csupán az általuk használt operációs rendszer miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik