Tech

Mindenkit meglepett a Microsoft

microsoft (microsoft, )
microsoft (microsoft, )

Hétfőn mutatta be saját gyártású készülékét, a Surface-t - a Windows 8 alá tervezett táblagép külcsín és belbecs tekintetében is méltó riválisa lehet bármely, már kapható eszköznek.

Míg az utóbbi évtizedben az Apple és a Google roppant sikeresnek bizonyult a felhasználók számára vonzó imázs kiépítésében, addig a Microsoft – annak minden igyekezete ellenére – a legtöbbek fejében megmaradt kényszerű megoldásként, amit az ember azért használ, mert muszáj.

Nos, a Surface Los Angeles-i bemutatója még a kiégett tech-újságírókat is lázba hozta – és nem hiába.


Megdöbbentően tetszetős promó

Bár semmiképp nem mondanánk azt, hogy a Microsoft nem képes a megújulásra, valamiért még a Windows 8 minden újdonsága is inkább papírformának tűnik, mint innovációnak – a rajongás hiányát feltételezésünk szerint nem magában a koncepcióban, inkább a kommunikációban kell keresni. (Például az Apple képes ezeréves funkciókat is a “vadi új és hihetetlen” köntösébe öltöztetni.)

A Windows 8 a Metro névre keresztelt kezelőfelülettel az asztali számítógépek és a táblagépek világát egyesítené egyetlen operációs rendszerbe. A felhasználók kezdetben minden bizonnyal gyűlölni fogják a változást (például eltűnik a Start-menü), ráadásul egyes funkciók az érintőképernyő nélküli asztali gépeken gyakorlatilag feleslegesek, azonban a Surface úgy tűnik, hogy az új király (Windows 8) tökéletesre szabott új ruhája lehet.

A táblagépet kipróbálok szerint az eszköz nemcsak gyönyörű, de meglepően gyors is – a legnagyobb kritikát a készülék mérete és súlya kapta, mivel vastagabb (1cm) és nehezebb (0,68kg) az iPadnél. Cserébe kényelmesen kézben tartható, igény esetén a hátából előbújik egy támasztókar, és – személyes kedvencünk – bármikor laptoppá alakul, ugyanis a Microsoft bemutatta azt, amit őszintén szólva az Apple-től vártunk volna.

Míg a Smart Cover gyakorlatilag attól okos, hogy ki- és bekapcsolja az iPadet, a redmondi cég Touch Cover névre hallgató fedőlapja billentyűzetként is újráz. Persze léteznek már ilyen kiegészítők, azonban ez az első, amiért – mérete és kialakítása miatt – rajongani is tudunk.


Az iPadnél nehezebb és vastagabb, mégis nagyon meggyőző.

Mindent összevetve az Apple és a Google is jobb, ha összekapja magát, ha… a “ha” ebben az esetben nem kicsi. Egyrészt egy prototípusról van szó – a helyszínen megjelent újságírók még a Touch Covert sem tudták kipróbálni -, másrészt a (Microsofttól “szokatlanul” meggyőző) látványon kívül szinte semmi nem derült ki.

Milyen processzor van benne? Nem tudjuk. Mekkora a RAM? Fogalmunk sincs. Mennyit bír az akksi? Igen. Mikor kerül boltokba? Kettőt és könnyebbet. Mennyibe kerül? Passz – állítólag “versenyképes” ára lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik