Tech

A gyerekekre hajt a Facebook

A közösségi oldal azon dolgozik, miként lehetne eltüntetni a 13-as karikát.

Épp egy évvel ezelőtt kelt szárnyra az a pletyka, mely szerint a Facebook jelentősen bővítene felhasználói bázisán, és lehetővé tenné a legfiatalabb generáció számára is, hogy a közösségi oldal részévé váljanak. Akkor az alapító, Mark Zuckerberg tagadott, azonban a Wall Street Journal jelentése szerint a fejlesztők jelenleg is azon dolgoznak, miként lehetne az oldalról eltüntetni a 13-as karikát.

Ugyanis a legfiatalabb felhasználónak is legalább 13Spanyolországban és Dél-Koreában 14 – évesnek kell lennie a regisztráció napján. Ennek ellenére – egyes becslések szerint – világszerte 7,5 millió korhatár alatti facebookozó van, ötmillióan pedig még a tízéves kort sem érik el. A Microsoft ezzel kapcsolatos kutatása szerint a szülők kétharmadának minderről fogalma sincs.

Adat- és gyermekvédelmi megfontolások ide vagy oda, a Facebook épp az előbbiekkel érvel amellett, hogy lehetővé kellene tenni a legifjabbak számára is, hogy ne “illegalitásban”, hanem teljes biztonságban tudják használni a közösségi oldalt.

A jelenlegi elképzelés szerint nem egy különálló oldalról lenne szó, hanem egy olyan rendszerről, amelyben a gyermekkorúak hozzáférését hozzákapcsolnák a szülőkéhez, akik – mint az offline életben – ellenőrizni és szabályozni tudnák, hogy a poronty milyen alkalmazásokat használhat, vagy egyáltalán kik az ismerősei. Természetesen ez a fejlesztési irány még messze nem a végleges, csupán egyike a Facebook lehetőségeinek, ha tényleg megnyitná kapuit a 13 év alattiak előtt.

S bár nem kételkedünk a közösségi oldal emberiséget jobbító szándékán, halkan mégis meg kell jegyezzük, hogy a gyerekek roppant vonzó célcsoportként jelennek meg, vagyis egyes hirdetők valószínűleg szívesen támogatnák a részvényei kapcsán szorult helyzetbe került Facebookot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik