Tech

Nem lesz lakója a jövő városának

A milliárddolláros szellemváros a legmodernebb technológiák kipróbálására épül.

Június végén kezdi meg Új-Mexikóban a munkálatokat az amerikai Pegasus Global Holdings, s bár a kezdeti költségvetés “csupán” 400 millió dolláros, a vállalat szerint összesen akár egymilliárd dollárt (223,8 milliárd forintot) is rákölthetnek a 39 négyzetkilométeres (Óbuda területének megfelelő) szellemvárosra, amely a legmodernebb és legokosabb kütyükkel lesz felszerelve.

A Centre of Innovation, Testing and Evaluation (CITE – az Innováció, Tesztelés és Értékelés Központja) névre hallgató “település” struktúráját tekintve egy teljesen átlagos, közepes méretű amerikai várost próbál leutánozni, vagyis lesz belvárosi és külvárosi rész is, ahogy a szükséges utakat, vízellátást és telekommunikációt is kiépítik.

A szó szerint életnagyságú “laborban” a tudósoknak lehetőségük lesz számos technológiát “élesben” kipróbálniuk, legyen szó a megújuló energiáról, a terrorelhárításról, vagy épp a saját magukat lehúzó vécékről. A Pegasus képviseletében megszólaló Robert Brumley elmondása szerint az egyetlen, ami nem lesz, az destruktív kísérlet. “Remélem” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik