Tech

Emberként kezeljük a robotokat

Robovie(960x640).png (robovie, )
Robovie(960x640).png (robovie, )

Amerikai kutatók jutottak arra a meglepő következtetésre, hogy az emberek nem tudnak egyszerű tárgyként tekinteni a robotokra.

A seattle-i Washington Egyetem HINTS (Human Interaction with Nature and Technological Systems – Emberi Interakció a Természettel és a Technológiai Rendszerekkel) laborjának munkatársai nemrég egy olyan tanulmányt jelentettek meg, melyből kiderült, az emberek nagy része erkölcsi lényként tekint a robotokra, vagyis – akaratlanul ugyan, de – érzelmeket, társadalmi jellemzőket tulajdonít nekik, ahelyett hogy roppant fejlett eszközökként kezelné azokat.

Kísérleteik során a résztvevőknek a fenti képen is látható, Robovie névre hallgató robottal kellett interakcióra lépniük: egy előre meghatározott listáról kellett legalább hét tárgyat megtalálniuk a szobában, hogy 20 dollárt nyerjenek. Egyszerű, igaz? Amit azonban a tesztalanyok nem tudtak, hogy a robot valójában nem is igazi robot, mivel emberek irányítják, és függetlenül a talált tárgyak számától, Robovie a feladat végén azt fogja állítani, hogy mindössze ötöt sikerült felfedezniük, vagyis sajnos nem nyertek semmit. Valahogy így:

A kérdés innentől kezdve az volt, hogy a kísérlet résztvevői miként fogják fel Robovie állítását? Egyszerű programozási hibának, tévedésnek vagy hazugságnak?

Az emberek kétharmada legalább valamilyen szinten úgy érezte, hogy a robot erkölcsileg felelősségre vonható – egy embernél kevésbé, de egy mezei háztartási gépnél sokkal jobban. Érdekes módon még ennél is többen – a résztvevők háromnegyede – gondolta úgy, hogy Robovie képes gondolkodni, képes a barátságra és esetleges hibái megbocsáthatóak.

Az antropomorfizáció fokáról talán még többet tudhatunk majd meg a kutatócsoport következő tanulmányából, melyben arra voltak kíváncsiak, miként reagálnának a Robovie-val játszó gyerekek arra, ha valaki hirtelen szekrénybe zárná a robotot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik