Tech

Börtönben járőrözik a robotzsaru

Dél-Koreában bevezették a világ első olyan robotját, amely a helyi börtönőrök munkáját könnyíti meg.

Alig fél év telt el azóta, hogy a Hír24 beszámolt az ázsiai ország innovatív tervéről, immáron pedig annak megvalósulásáról tudósíthatunk – a robotfegyőr ugyanis már szolgálatba lépett az egyik börtönben, és amennyiben sikeresen teljesít, biztos állása lesz további büntetés-végrehajtási intézetekben is.

A börtönőrrobot – bár iPaddel is irányítható – automatikusan rója a cellák közt a köröket, és 3D-kameráival figyeli a szabadságvesztésüket töltők viselkedését. A képet egyrészről továbbítja az irányítóközpont képernyőire, másrészről saját maga is elemzi, hogy az esetleges incidenseknek – verekedés, gyújtogatás, öngyilkossági kísérlet – azonnal elejét lehessen venni.

Amennyiben teljesíti a hozzá fűzött reményeket, a fejlesztők a következő lépésben egy olyan robot készítésén szeretnének dolgozni, amely a megfigyelés mellett már a motozást is át tudná vállalni az emberi börtönőröktől. Persze ez még nagyon a jövő zenéje, egyelőre annyiban tudja helyettesíteni az emberi jelenlétet, hogy hang- és kamerarendszerének köszönhetően a központban dolgozók a helyiség elhagyása nélkül is tudnak kommunikálni a fogvatartottakkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik