Tech

Júniusban újjászületik az internet

Megkezdődött a visszaszámlálás, június 6-án bevezetik az IP-címek következő generációját, az IPv6-ot.

Amikor Vinton Cerf és munkatársai három évtizeddel ezelőtt kitalálták, hogy hálózatba kötnék a számítógépeket, nem tudhatták, hogy az online eszközöket egyedileg azonosító IP-címekből valaha szükség lehet négymilliárdnál többre.

Nos, immáron lassan egy év is eltelt azóta, hogy kiosztották az utolsó IPv4-címeket, de pánikra nincs okunk, hiszen az internetes óriások az IPv6-tal megmentenek minket a digitális apokalipszistől – a többi között a Google, a Facebook és a Microsoft 2011 júniusában a biztonság kedvéért tartott egy főpróbát is, amiről a felhasználók többsége valószínűleg nem is tudott. Ez nem baj, hiszen azt jelenti, hogy minden a legnagyobb rendben zajlott.

Mivel az átállásnak nincs akadálya, a Google és számos internetes vállalat 2012. június 6-án állandósítja az új protokollt (erre egyébként az Egyesült Államok szeptember 30-ig adott határidőt), és szerencsésebb esetben a felhasználók ebből megint nem fognak érzékelni semmit.

Aki valamiért mégis elkezdett aggódni, nyugtassa meg magát a Google tesztoldalával és olvassa el, hogy mit is jelent az IPv6 bevezetése a felhasználói oldalról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik