Tech

1,5 milliárd forintos IP-címek

A Microsoft 7,5 millió dollárt fizetett 666 624 darab IP-címért, amelyet a Nortel kanadai telekommunikációs vállalat hagyott maga mögött.

A Microsoft lépése mögött az áll, hogy már elfogytak az eddig használt IPv4-es címek, és bár már jó ideje létezik az IPv6-os szabvány, az átállás jelentős költségekkel jár.

Az internetes domainneveket ellenőrző, a kiosztott nevekkel és számokkal foglalkozó szervezet (ICANN) február elején különleges ceremónia keretében osztotta ki az utolsó IPv4-es címeket.

A Microsoft mostani tranzakciójával 11,25 dollárt (2130 forintot) fizetett minden egyes IP-címért, azaz többet, mint amennyiért egy átlagos .com kiterjesztésű domainnevet kínálnak. Ez pedig azt jelenti, hogy az IPv4-es címek piacának erősödésére lehet számítani.

Az IPv6-os rendszer első világméretű tesztelése június 8-án lesz. A váltásból a felhasználók szinte semmit sem fognak észrevenni, mert a netes eszközök 99,95 százaléka támogatja már az új protokollt, legfeljebb néhány felhasználó a rosszul beállított modemek vagy routerek miatt tapasztalhat kapcsolódási problémát.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (DownloadSquad)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik