Tech

Leia hologram a Kinecttel

Mit nekünk a 3D televíziózás, mikor egyre érezhetőbben a holografikus sugárzásban van a jövő.

A Kinect kameráival felvett és egy mezei laptopon átfuttatott képet hologramként vetítenek az MIT Média Laborjának munkatársai. A holografikus technológia fejlődését pedig ki máson bizonyíthatnák a kutatók, mint Leia hercegnőn.

Rendben, az alábbi videón látható holo-felvétel még viszonylag zavaros és hiányzik az a többmillió szín is, amit a kortárs képernyőktől megszoktunk, de a kritika megfogalmazása során vegyük azt is figyelembe, hogy néhány hónappal ezelőtt a holomozi két másodpercenként tudott egy képet befrissíteni.

A mostani felvétel már másodpercenként 15 képkockával bír, ami egészen jó teljesítmény és nem marad el a mágikus 24-től, aminél az emberi szem már folytonos mozgásként fogja fel a képek gyors váltakozását. Azonban a tudósok nem állnának meg itt, nyárra el akarják érni a másodpercenkénti 30 képkockát.

Ráadásul R2D2 holoprojekciójánál azért is vagányabb ez a kevésbé jó minőségű felvétel, mert a Kinect-laptop-projektor átvitel itt valós időben történik, míg R2D2-nak a memóriájában volt tárolva a star warsos hercegnő üzenete.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Kinecttel hologramot hoztak létre – angolul (NewScientist)
Star Wars hologram egy nem túl messzi, messzi galaxisból – angolul (Kotaku)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik