Tech

Holografikus videózás

Egyelőre két másodpercenként jelenik meg egy új kép, de ez azt jelenti, hogy nincs már messze az igazi mozgókép sem.

Az Arizonai Egyetem kutatói olyan háromdimenziós képmegjelenítőn dolgoznak, amely végül képes lehet arra, hogy valós időben továbbítsa a hagyományos kamerák sorozatával készült, közel 360 fokos szögben látható képeket.

A tudósoknak “mindössze” a háromdimenziós képek megjelenítéshez szükséges különleges kijelző létrehozása jelentette a kihívást. A tökéletes látványhoz ugyanis egy átlátszó, úgynevezett fotorefraktív polimert készítettek. Ez egy olyan kijelző, amelynek anyagában fényre reagáló, elektromos mező változására elforduló és sorba rendeződő, festékmolekulák vannak.

A jelenlegi prototípusban megjeleníthető hologramok néhány percig látszhatnak, vagy akár hamarabb törölhetők, újabb képpel fölülírhatók. A kijelző átmérője mindössze 25 centiméter, de a kutatók már a 42,5 centiméteres változaton is dolgoznak.

A 3D kijelző egyelőre monokróm és két másodperces képfrissítésre képes. A technológiával azonban kétségkívül lehetőség lesz a jelenleginél százszor gyorsabban az élethű, színes 3D-képek továbbítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik