Üzleti tippek

Vonzó az alacsonyabb rezsi – Egyre több a zöld iroda

A budapesti irodák hetede rendelkezik már valamilyen környezetbarát minősítéssel.

Öt évvel ezelőtt jelentek meg az első környezetvédelmi minősítéssel rendelkező irodaházak Budapesten. Mára elmondható, hogy a fővárosi irodaterület 14 százaléka rendelkezik valamilyen zöld tanúsítvánnyal. A bővülés oka, hogy egyre nagyobb az igény a fenntartható irodákra. A bérlők számára pedig az egyik fő vonzerőt a jóval alacsonyabbak rezsiköltségek jelentik. Ez nyáron különösen aktuális kérdés, hiszen ilyenkor a hűtés és a légkondicionálás miatt jelentősen emelkedik az áramfogyasztás.

Versenyelőny és marketingérték

A hazai irodapiacon az első minősítéseket 2009-ben szerezték meg az épületek, és a bérleti piacon mind a mai napig versenyelőnyt jelent egy ilyen tanúsítvány. Az új ingatlanfejlesztéseknél pedig gyakorlatilag elvárás a környezetvédelmi minősítés. Mindezt jól mutatja, hogy a jelenleg épülő irodaházak mind minősíttetik magukat – derül ki a Laurus Irodaházak és a Robertson Hungary piaci összegzéséből. További előny a bérlők számára, hogy a környezetvédelmi és költséghatékonysági szempontokon túl marketingértékkel is bírhat, ha magas környezeti minősítésű ingatlanba költöznek.

Zöld felújítás: egyre több az utólagos minősítés is

Bár az utólagos korszerűsítésekkel jelentősen javulhat az adott ingatlan energiafogyasztása, környezetbarátabbá válhat az épület, de ebből a szempontból nem versenyezhetnek az eleve zöldnek tervezett komplexumokkal. Ugyanakkor az energiahatékonyság és a költségcsökkentés szempontjából az utólagos korszerűsítéseknek is fontos szerepük van.

Fotó: Tóth Milán

Jó példa: energiatudatosság felsőfokon

Ahogy arról korábban beszámoltunk, „Az év zöld ingatlanprojektje” versenyben második helyezést ért el az ELMŰ energiatakarékos irodaháza. Az ELMŰ-székház területén lévő 19. századi épület tavaly nyitotta meg kapuit. A felújítás több szempontból is speciális volt: ugyanis a legkorszerűbb megoldásokat építették be, de kiemelten figyeltek arra is, hogy a műemlékiség is megmaradjon.

A díjat nyert irodaházról az Energia24 összefoglalóját itt olvashatja el!

Ezek a legismertebb minősítések

A zöld irodaházak tervezésénél a többi között figyelembe veszik a tájolást, a homlokzat kialakítását, a szélcsatornákat, a beépített anyagokat, a légtechnikát, a világítást, az épület vízhasználatát és a minél gazdaságosabb hűtés-fűtést is.

A két legelterjedtebb környezetvédelmi minősítési rendszer az Egyesült Királyságból származó, 1990-ben kialakított BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assesment Method), valamint az Észak-Amerikából induló, 2000 óta létező LEED (Leadership in Energy and Environmental Design).

Mindkét tanúsítvány igényelhető létező, illetve újonnan fejlesztett ingatlanokra is. A BREEAM-rendszerben külön minősíthető – öt fokozatban – az épület, az üzemeltetés és a szervezeti működés. A LEED 4 fokozata az egész rendszert együttesen vizsgálja.

Olvassa el az Energia24 rovat korábbi cikkeit is!

Energiapazarlás helyett: így is spórolhatnak a cégek

Napenergia és ökopanzió: Hogyan lehet zöldebb a vállalkozása?

Hatalmas összeggel támogatja az EU a zöld gazdaságot

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik