Pénzügy

Így csinálhat bevételt az albérleti költségből

Albérleti költség helyett albérleti bevétellel számolhatnak az egyetemisták, ha a család összefog és okosan tervez.

Azoknak, akiknek nem a lakóhelyükön, vagy annak közelében sikerült bekerülniük egyetemre vagy főiskolára, még a nyáron szállást kell szerezniük. Kollégiumban, albérletben vagy saját lakásban.

S bár az utóbbi kissé elrugaszkodott ötletnek tűnhet, a helyzet az, hogy egyre több szülő forgatja ismét a fejében, hogy befektetési céllal lakást vásároljon a felsőoktatásba bekerült gyermekének. Olyat, amelyben akár ki is adhat egy-két szobát más egyetemistáknak, és ebből legalább részben saját megélhetését is fedezheti. Mert ez tényleg jó befektetés lehet, ha végiggondoljuk.

Pothúzás után

Íme néhány tipp, ha vásárolna

Ebből kiindulva megnéztük, a Költözzbe.hu-n, hogy minimum mekkora pénzzel kell a családoknak beszállniuk ahhoz, hogy ilyen módon segítsék a fiatalokat.

Budapesten kerestünk legalább 3 szobás panellakást (ami lehet 1+2, vagy 2+1 félszobás is). Az elsőként feldobott találatok mind 6-7 millió forint alatt voltak, ami elég jó hír. Viszont kivétel nélkül a peremkerületekben kínáltak lakhatást. Ami, ha valaki nem akar sokat utazgatni, nem biztos, hogy megfelelő megoldás.

Ha hitelre is szükség lesz

Ha az „egyetemi” kerületeket néztük, akkor ennél kicsit drágábbak lettek a legolcsóbb eladó panelok. A III. kerületben például kevéssel 7 millió forint alatt volt az első ajánlat, és hamar felszaladt a listában az ár 8 millió forint fölé.

Ennél kicsivel drágább lehet a XIV. kerület, ahol 8,2 millió forinttól indult a licit, és a kínált lakások többsége 10 millió forint feletti volt.

A XI. kerületben pedig még mélyebben kellhet a családnak a zsebbe nyúlnia: kicsivel 10 millió forint alatti volt a legkedvezőbb árú lakás, és már az első oldalon 13 millió forintig szökött fel a kínálati ár.

Érdemes egyébként megnézni az oldalon található statisztikákat is, amelyek támpontot adhatnak a vásárláshoz, a bérléshez és a kiadáshoz is, országosan is.

És ha ki is adná

Sorrendben haladva azt is megnéztük, az adott kerületekben milyen árban lehet hasonló méretű lakást kivenni, ami támpontot adhat ahhoz, mennyi bevételre tehet szert a diák.

Találtunk egy elképesztően olcsó bérű lakást, mindössze havi 30 ezer forintért (+ rezsi), 70 négyzetméterest, 2+1 félszobásat, ráadásul a Semmelweis Egyetemhez közel van. Állapotára azt írták, hogy újszerű.

S bár kicsit konzervatív ízléssel rendezték be, mégis biztosak vagyunk abban, hogy hamar lecsapnak rá. (Többször is megnéztük, nem csak egy szoba kiadásáról van-e szó. De nem.)

A III. kerületben 80 ezer forintos, a XIV. kerületben 65-80 ezer forint közötti, a XI. kerületben pedig 75 ezer forintos albérleti ajánlatokat mutatott a kereső a háromszobás kategóriában.

Hozzátesszük, persze a teljes lakás bérleti díjával nem számolhat a diák, ha kiadja, de ha a háromból pl. csak egy szobát lakik, akkor a nagyobbik részével igen.

Erre is ügyeljünk!

És ha megtetszett az ötlet, arról se feledkezzen meg a család, amikor kalkulál, hogy a lakáskiadás után adózni is kell. Évi egymillió forint alatti bevételnél 16 szja-val kell számolni, felette pedig 14 százalékos ehóval is!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik