Gazdaság

Bevásárlókosár: drágább lehet a bejglibe való

A jég is elverte, az aszály is sújtotta, így kevesebb termett dióból, mint tavaly, s emiatt kicsit drágább is, derítette ki a Hír24 a Hétvégi Bevásárlókosárban. Paprikából már sok helyen elfogyott a szabadföldi, s csak primőrt lehet kapni.

Úgy tűnik, lassan vége a szokatlanul meleg ősznek, ami azt is jelenti, hogy a fagyokkal sorra eltűnnek a piacokról és a boltokból a szabadföldi zöldségek. Paprikából például már csak a debreceni piacon volt belőle az AKI adatai szerint, a többi helyeken már a primőröket árulták. Paradicsomból szintén. Az árak így már többnyire 2-300 forint körül mozognak.

A burgonyánál egyelőre még nem nagyon látszik, hogy drágulás jön nemsokára: van, ahol még 80 forintért is lehet kapni, máshol meg már 150-et kell érte fizetni. A tojás a legtöbb helyen 40 forint alatt kapható. A tejből a házi a legolcsób, az is Debrecenben.

Mai kiemelt témánk a dió, ami az idén a mostoha időjárás miatt mintegy 10 százalékkal kerül többe, mint tavaly. De előbb nézzük, mi, hol, mennyibe kerül:


Kattintson a képre a nagyobb táblázatért! Forrás: AKI, CSAPI, Hír24

S akkor jöjjön a dió, ami az egyik legsikeresebb csonthéjas termés Magyarországon – tudtuk meg a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnökétől. Mártonffy Béla azt is elmondta, miért. Az egyik fő versenyelőnyünk, hogy az európai és amerikai fákat is megelőzve a magyar dió fordul legkorábban termőre: már szeptemberben szedni lehet.

De az is a javunkra szól, hogy a mi diónk igen jó minőségű, jók a fajták, a termés nagy szemű, jó a színe, és a termésátlagok is kiválóak. S nem mellesleg nagyon jók az áraink is. Ezért aztán a diónk 80 százalékát exportálni tudjuk (német, osztrák, angol, cvájci vevőknek). Héjasan mintegy 1400-1500 tonnát vesznek át tőlünk, a többit pedig dióbél formájában. Az exportált dió ára az idén elég magas, héjasan 2,5-3 euró (700-840 forint), pucoltan pedig 6-7 euró (1680-1960 forint).

Mártonffy azt mondta, jelenleg 5,5-6 ezer hektáron folyik diótermelés. Az utóbbi években elég sok fát ültettek, amelyek mostanában fordulnak termőre, így felfelé ívelő a termelés dióból. 2009-ben hétezer tonna termett, most kb. 5,5-6 ezer tonnát lehet majd szüretelni. Aminek az az oka, hogy a tavaszi fagyok és az aszály miatt idén mintegy 15-20 százalékkal kevesebb dió terem, mint tavaly. Ami azonban még mindig azt jelenti a szakember szerint, hogy jó közepes mennyiségű a termés. Egyébként a diót nem annyira viselte meg a szeszélyes időjárás, mint a többi csonthéjas termést (például meggyet, cseresznyét, kajszibarackot).

Összesusinkásodott
A nyíregyházi piacon áruló termelők is aggódtak, milyen lesz a diótermés – említette meg helyi tudósítónk. Az egyik asszony elmondta neki: sajnos, akkor derül ki, hogy még sincs annyi értékesíthető dió, mint amennyire számítottak, amikor kibontják a csonthéjából. Ugyanis a szárazság miatt a dióbél egy része összesusinkásodott, és azt – bár ízre nem rossz – esztétikai okból már nem lehet eladni. Ő úgy számolja, hogy egy vödörnyi diónak kb. a fele-háromnegyede lesz eladható. Árat pedig nem emelhetnek, mert drágábban nem veszik meg az emberek.

 

A dió hazai ára is jó. A felvásárlási ár héjasan 5-600 forintnyi, a bél pedig 1200-1500 forint, ami persze változhat. A hazai termelői és fogyasztói áraknál a múlt évhez képest nagyjából 10 százalékos árnövekedés tapasztalható a terméskiesés miatt. Héjas diót ma 1000-1200 forintért lehet venni a piacon, tisztított diót pedig (csomagolva, méretezve) 3000-6000 forint között – mondta a szakember. A budapesti piacok közül a tavalyihoz árhoz képesti 10 százalékos növekedés egyelőre csak a Fővám téri piac áraiban látszik (az AKI adatai szerint).

Mártonffy arra a kérdésünkre nem tudott felelni még, hogy karácsonyi nagy sütések előtt vajon mennyi lehet majd a dió ára. Ami biztos, hogy idén átlagosan 10 százalékkal többe kerül. De ha valaki arra számít, hogy az év végi ünnepek előtt felszökhet az ára, és most vásárolna be belőle előre, annak azt lehet tanácsolni, hogy hűtőben (vagy mélyhűtőben, ahova akár a felhasználásra kész tölteléket is be lehet rakni) tárolja el, mert hidegen nem avasodnak meg a szemek.

Jó üzlet lehet a diótermesztés
Most akkora a kereslet a dió iránt külföldről, hogy ennek a mennyiségnek a dupláját is el tudnánk adni – jegyezte meg Mártonffy Béla. Ami azt jelenti, hogy a diótermelésünk még bőven fejleszthető. (A háború előtt volt 30 ezer tonnás dinnyetermés is Magyarországon.) De aki a cikket olvasva diótermelésre adná a fejét, annak feltétlenül tudnia kell, hogy a tisztításra is fel kell készülnie. Nem elég összeszedni a diót a fa alól, meg is kell tudni pucolni, aztán méretezni, csomagolni, és el is kell tudni adni. Ha a gazdának erre nincs kapacitása, akkor érdemes lehet többeknek összeállni, például termelői szervezetbe. A diótermelés egyébként nagyon jó példa arra, hogy jó kereskedelmi szemlélettel, termelői és kereskedői együttműködéssel (ami mögé a Garten Kft. állt be) nagyon jól fel lehet futtatni egy-egy termés termelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik