Gazdaság

Itt tud most a legolcsóbban bevásárolni

élelmiszercimke (vásárlás, )
élelmiszercimke (vásárlás, )

Megmutatjuk, hol a legolcsóbb a krumpli, a csirkemell és az erdei gomba.

Már elindult a krumpli általunk előre jelzett drágulása, s 115 forint alatt nem nagyon lehet már kapni kilóját Budapesten, a szupermarketekben van legjobb esélyünk jó árra. A vidéki piacokon kis szerencsével még 80-100 forintért hozzá lehet jutni. Érdemes belőle bevásárolni, ha el tudjuk jól tárolni, mert még ennél is drágább lesz!

Szintén kifutóban van a szabadföldi sárgarépa, hamarosan már csak a vízízűek lesznek kaphatók, ezért ebből is érdemes betárazni. Lehet belőle például házi vegetát készíteni, vagy felkarikázni és fagyasztani. Budapesten ezt is szupermarketben érdemes beszerezni 200 forint környékén, mert a piacokon drágább. Jó tanács: ha túl tisztának tűnik, és nincs egy gramm föld se rajta, akkor gyanakodjuk, hogy nem földben termett, hanem tápozott vízben. Ez is olcsóbb még vidéken, különösen Szegeden.

A paradicsom kicsit olcsóbb lett, mert már egyre több fóliás gömbparadicsom kapható – ezt azonban már piacon érdemes venni, mert a szupermarketekben akár 100 forinttal is drágább lehet kilója. Jó árnak az számít, ha 300 forintos kilós ár alatt találunk, az országon belül a székesfehérvári piac a legolcsóbb pillanatnyilag.


Táblázatunkat továbbfejlesztettük: a legolcsóbb budapesti árat mindenütt vastagabb betűvel jeleztük. Kattintson a nagyobb méretért!

Drágulóban az alma is, ha el akarunk tenni télire, az utolsó pillanatban vagyunk! Budapesten alig lehet már 200 forint alatt kapni, de Nyíregyházán még 60 forintért is hozzá lehet jutni kilójához. A tél beköszöntével egyre drágább és vacakabb lesz a boltokban az alma, idén volt, hogy 300 forintot is ki kellett adni érte kilónként (és nem a darabonként csomagolt importalmákra gondolunk).

A citrom az első a déligyümölcsök közül, ami a tél közeledtével már most olcsóbb, mint korábban. Jó árnak számít, ha 400 forint alatt találunk, de például Székesfehérvárott 300 forint alatt is árulnak a piacon. A mandarin és a narancs szezonja azonban még odébb van.

A húsokat egyértelműen a piacokon érdemes megvenni, a csirkemell a Fővám téri piacon a legolcsóbb, 900 forint alatti ár is van. Ennél még olcsóbb a csontos csirkecomb, amely feleennyibe kerül.

A budapesti piacok közül a Fővám téri vásárcsarnok a legolcsóbb most: tíz kategóriában ez vitte el a pálmát áraival.

 

A spájzba: itt az őszi erdei gombabomba!

Végre ismét lehet erdei gombát venni a piacokon, jellemzően drágább, mint a csiperke vagy a laskagomba, de ha csak egy keveset keverünk bele belőle a levesbe vagy a pörköltbe, máris különleges íze lesz. Az erdei gombák királya, a vargánya kilója 2500 és 3500 forint között kapható. Szárítva vagy fagyasztva kilója akár 40 ezer forint is lehet. A friss gomba 75-90 százalékban víz, a szárított gomba viszont csak 10 százalékban, ami azt jelenti, hogy 1 kg gombából körülbelül 100 gramm szárított gomba lesz. Tehát majdnem féláron juthatunk szárított vagy fagyasztott vargányához, ha találunk viszonylag olcsón és megszárítjuk.

Ez azért egy nagy „ha”. „Az idei év háromnegyede nagyon száraz volt, de az ősz szerencsére hozott esőt, s így viszonylag sok gomba lett hirtelen. De amerre egyáltalán nem volt eső az év első kilenc hónapjában, ott az őszi gombák is csak „vontatottan” jöttek elő” – magyarázta lapunknak a Miskolci Gombász Egyesület elnöke. Béres János egész évben figyelemmel kíséri, milyen a vadon növő gombatermés. Így a máskor jó gombatermő-területek közül is van pár, amely most nem remekel – jegyezte meg. A Bükk nagy részében például nem lett most jó a termés, de Aggtelek, a Cserehát és Rakaca környékén kiváló.

A piacokon azonban nemcsak vargányát, hanem más erdei gombákat is be lehet szerezni, néha egész olcsón. Nyíregyházán például 500 forintért lehet egy „csomó” vegyes – de bevizsgált – erdei gombát kapni. A pereszkefélék, a rizike, a gyűrűs tuskógomba (a borsodiak „szent” gombája, ami szentmihályi néven közismert) is elég jól előjött. A kései laskagomba pedig az utóbbi két hétben jelent meg, és a fagyokig gyűjthető. Érdekesség, hogy az egyébként nyári csiperke a szárazság miatt csak mostanában bújt elő. Őzlábgomba is kapható, bár az már a szezonja vége felé jár.

A termesztett gomba – a barna és a fehér csiperke, illetve a laskagomba egész évben kapható, s lényegében folyamatosan 750-800 forint között ingázott az idén az ára, ezért nem érdemes a tartósításával bajlódni. Most 600 forint körül lehet a legolcsóbban beszerezni kilóját, ám a FruitVeb gombatagozatának vezetője, Nagy László szerint az emelkedő költségek miatt várhatóan 5-10 százalékkal drágul a közeljövőben a gomba. Jó tudni, hogy a csomagolt verzió általában 20-30 százalékkal drágább az ömlesztettnél. A csiperke és a laska lényegében egy árban van.

Spórolni nem sokat lehet vele, de érdemes lehet a pincébe gombatermődobozt vásárolni. Ez körülbelül ezer forintba kerül, s másfél kiló gombát ad ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik