Gazdaság

Kacérkodik az állampapírral? Megmondjuk, mikor jó döntés!

malacpersely (malacpersely)
malacpersely (malacpersely)

Aki befektetne, de nem tudja, hogy bankbetétbe tegye a pénzét vagy állampapírba, annak több szempontot is érdemes mérlegelnie.

Az összehasonlítás azért is különösen időszerű, mert az idei év első felében igen népszerű lett a lakosság körében az állampapír: 245 milliárd forinttal, 51 százalékkal nőtt a lakosságnál lévő állomány. Miközben a bankbetétek állománya május-júniusban 60 milliárd forinttal csökkent. De vajon minden esetben jó döntés-e az állampapír?

Mennyi időre kötné le a pénzét?

Egy éven belüli időtávra vagy új forrás lekötésénél jóval kedvezőbb befektetést kínálnak a bankbetétek az állampapírnál. Hároméves időtartamra vagy a feltételmentes betétekhez viszonyítva az állampapír számít jobb döntésnek – derül ki a Bankmonitor.hu legfrissebb elemzéséből. A szakértői portál elemzői az elérhető hozamok/kamatok, a biztonság, valamint a rugalmasság kritériumai szerint hasonlították össze a két befektetési formát.

Költséggel számolt-e?

A bankbetét és az állampapír-alapú befektetéseknél a kamatszázalékok mellett azonban más feltételeket is érdemes figyelembe venni. Például azt, hogy míg az Államadósság Kezelő Központnál (ÁKK) vezetett állampapírok vásárlásánál nincs semmilyen pluszköltség, addig a bankbetéteknél számolni kell a betéthez szükséges bankszámla költségeivel is – figyelmeztetnek.

A legjobb befektetések ma

Az összes ilyen költséget figyelembe véve a jelenleg elérhető legjobb, új forrásos bankbetét hat hónapra 9,10, egy évre 8,80 százalék kamatot ajánl, míg hároméves időszakra nincsen új forráshoz kötött bankbetéti ajánlat. A feltételmentes bankbetéteknél a – költségek levonása utáni – legjobb ajánlat 6 hónapra 7,11, egy évre 6,98 százalék, míg három évre 6,56 százalék. A bankbetéti ajánlatokkal szemben a Féléves Kincstárjegy 6,75 százalékot ajánl, az egyéves Kamatozó Kincstárjegy 7,25 százalékot, míg a Prémium Magyar Államkötvény 9,5 százalékot – összegeztek.

Biztonság

A kamat, illetve hozamajánlatot követő fontos döntési szempont a befektetés biztonsága. Ebben véleményük szerint nincs alapvető különbség az állampapírok és a bankbetétek között. Legalábbis 100 ezer euró, azaz körülbelül 28,5 millió forintig. Eddig az összegig ugyanis állami garancia védi a betétesek pénzét (ez vonatkozik az összes bankbetétre és a felhalmozott kamatra is), banki fizetésképtelenség esetére. Az állampapírokra pedig a nevüknél fogva korlátlan állami garancia vonatkozik.

Tehát lejárat előtti pénzhez jutás vagy hároméves megtakarítási szándék esetén nyújt racionálisan jobb alternatívát az állampapír a bankbetétnél – összegeztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik