Gazdaság

Kamatvadászat: hol fial a legtöbbet a pénzünk?

Bank (bank)
Bank (bank)

A bankok közül augusztusban az Erste a nyerő, de az ő ajánlatuknál is jobb az egyik takarékszövetkezeté. Augusztusban enyhén csökkentek az éven belüli betéti kamatok.

A jokamat.hu a bankbetétek kamatait hasonlította össze. Az öt toplistás konstrukció csak az újonnan elhelyezett megtakarítások esetében vehető igénybe.

Az augusztusi toplistát az Erste Bank vezeti, 9,13 százalékos ajánlatával, de az AXA Bank szerdán megjelent ajánlata (9 százalékkal) például rögtön a második helyre ugrott. Ez is jelzi az összehasonlítás készítői szerint, hogy hamarosan más bankok is megindítják őszi kampányukat.

A harmadik helyen egy furcsa, egy hónapos futamidejű ajánlatot találunk a KDB Banktól, mely a 9 százalékos kamatot csak a “Jolly Joker” napokon lekötött összegekre adja meg. A Magnet Bank “Kamat halmozó” akciós betétje azoknak ajánlható, akik havonta rendszeresen helyeznének el vagy vennének fel pénzt a számlájukról.

Az ötödik helyen az Unicredit már klasszikusnak számító 2 hónapos betétje található. Megjegyzik, hogy a bank által megadott 8,81 százalékos EBKM érték a folyamatos lekötésű változatra érvényes, míg az Unicredit weboldalán és reklámjain általában 8,50 százalékos EBKM érték szerepel. (A toplistákban a betétek EBKM értékét adták meg.)

Augusztusi banki toplista – hol, mennyi idős lekötésnél a legjobb a betéti kamat?

1. ERSTE BANK HUNGARY 12 hó 9,13 százalék

2. AXA Bank Europe SA Mo.-i Fióktelepe 6 hó 9 százalék

3. KDB Bank Magyarország 1 hó 9 százalék

4. MagNet Magyar Közösségi Bank 3 hó 8,98 százalék

5. UniCredit Bank Hungary 2 hó 8,81 százalék

 

A Takarékszövetkezetek éven belüli lekötési ajánlatai is tartják a lépést a bankok által kínált betéti lehetőségekkel.

Augusztusi takarékszövetkezeti toplista – hol, mennyi idős lekötésnél a legjobb a betéti kamat?

1. Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet 3 hó 10 százalék

2. Alföld Takarék Szövetkezeti Hitelintézet 2 hó 9 százalék

3. Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet 6 hó 8,85 százalék

4. Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet 3 hó 8,84 százalék

5. Alföld Takarék Szövetkezeti Hitelintézet 6 hó 8,50 százalék

 

A legjobb 30 lekötési ajánlatot megfigyelve az derül ki a toplista készítői szerint, hogy augusztusban enyhén csökkentek az éven belüli lekötések kamatai, a legmagasabb kamatot adó betéti konstrukciók átlagos futamideje pedig nőtt.

Fontos: bár a lista segíthet a döntésben, azért a bankbetétek kiválasztása előtt mindenki tájékozódjon a bankokban a részletekről. Az apró betűs részt is olvassa el, s alaposan gondolja végig, a megadott feltételek megfelelnek-e a lehetőségeinek és az elvárásainak. Bankváltás előtt pedig számoljon utána a felmerülő költségeknek (számlavezetés díja, átutalás költsége, stb.) vagy kérje szakember véleményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik