Gazdaság

Ezermilliárdnyi kormányzati értékpapírt vettek a magyar polgárok

Tavaly óta 35 százalékkal nőtt a háztartások kormányzati értékpapír-állománya.

A Magyar Nemzeti Banktól származó adatok alapján júliusra már 984 milliárd forint értékben tulajdonoltak a központi kormányzat által kibocsátott értékpapírokat a magyar háztartások. Tavaly ilyenkor még 731 milliárd forintot adtak a magyar államnak kölcsön. Ezen belül az Államadósság Kezelő Központ által kibocsátott lakossági állampapír-állomány elérte a 771,1 milliárd forintot augusztusban. A 2012 évi 298,4 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 214,2 milliárd, míg az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény például 39,9 milliárdot tett ki

A magyar állampapírok hozama – a külföldi befektetők szemében magas politikai kockázat miatt – ma az egyik legmagasabb a fejlett világban, így sokat ér tulajdonosainak, így racionális befektetés is lehet.

Vannak befektetési alapok is, amelyek így gondolkodnak: híres példa a Mark Möbius-vezette Templeton befektetési alap, amely a magyar állampapírok jelentős tulajdosa ma is, s az elmúlt hónapokban tovább növelte részesedését.

Ám az állampapír-állomány növekedésében szerepe lehet annak is, hogy Orbán Viktor még korábban felszólította a lakosságot: vegyenek állami értékpapírokat.

A hatalmas növekmény mellett is jobban bízik azonban a lakosság a befektetési jegyekben. Aháztartásoknál júliusban 2050 milliárd forintnyi befektetési jegy volt – ez az érték lényegében állandó volt 2010 óta az idei év eleji átmeneti visszaeséstől eltekintve. Ám az állampapír-állomány messze lekörözi a magyar cégek részvényeit, amelyek továbbra is csak kis részét képezik a háztartások befektetéseinek: 351 milliárdon állt a mutató júliusban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik