Gazdaság

Ingyenes is lehet az iskolakezdés

iskolás (iskolás, )
iskolás (iskolás, )

Számítások szerint akár ötvenezer forintba is belekerülhet az iskolakezdés egy-egy gyermeknél. Megúszhatja azonban ezt a költséget az, akinek a cége ad iskolakezdési támogatást.

Béren kívüli juttatásként, gyermekenként legfeljebb 27 900 forint iskolakezdési támogatást adhat a munkáltató. A juttatást a közoktatásban részt vevő gyermekek, tanulók után adhatja a munkáltató a munkavállalójának vagy a társas vállalkozás a személyesen közreműködő tagjának.

Az iskolakezdési támogatást a családi pótlékra jogosult szülő, a gyám és a vele közös háztartásban élő házastárs is megkaphatja (utóbbi akkor is megkaphatja, ha nem ő a vér szerinti szülő). Viszont az élettársak nem jogosultak az iskolakezdési támogatásra. Azzal viszont, hogy mindkét szülő vagy gyám megkaphatja a juttatást, az összesen kis híján 56 ezer forint lehet gyermekenként. Ebből már el lehet kezdeni az iskolát. A juttatás után a dolgozó nem adózik, a (30,94 százalékos) közterhet a munkáltató fizeti meg.

Az iskolakezdési támogatást idén november 2-ig lehet felhasználni. A munkáltató az idén még adhatja a juttatást természetben vagy a munkáltató nevére szóló számla ellenében lehet elszámolni. És persze utalványban is kiadható a támogatás. Jövőre viszont már csak utalványban lehet majd kiadni a juttatást, ami főleg a tankönyvvásárlásnál jelenthet majd gondot, mert az iskolák nincsenek arra felkészülve még, hogy utalvánnyal fizessenek náluk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik