Gazdaság

Így változik az iskolakezdési támogatás

Jövőre már nem lehet elszámolni a tankönyvszámlát, mert csak utalványban lehet igénybe venni a munkáltatói juttatást. Az iskoláknál azonban nem megoldott az utalványelfogadás.

Egy friss törvénymódosítás átírja az iskolakezdési támogatás szabályozását. Szerencsére a módosítás 2013. január 1-jétől lép hatályba, így az idei iskolakezdést még nem érinti.

2012-ben a munkáltató a tanévkezdést megelőző és azt követő 60 napon belül adhat iskolakezdési támogatást a munkavállalóinak. A támogatás tankönyvre, taneszközre, ruházatra költhető. Jelenleg kétféle módon lehet kiadni: vagy utalvány formájában, vagy pedig elszámolhatók a dolgozó nevére szóló, ilyen tartalmú számlák is.

A munkáltató gyermekenként és szülőnként 27 900 Ft értékben adhat iskolakezdési támogatást. Az adóteher az idén 19,04 százalékról 30,94 százalékra növekedett, mert nemcsak szja-t, hanem 10 százalékos ehót is kell fizetni a juttatásra. A támogatást mindkét szülő megkaphatja a tanköteles korú gyermeke után, így egy-egy diák iskolakezdését akár 55 800 forinttal is segíthetik a cégek.


Fotó: MTI / Ujvári Sándor

Jövőre a tankönyvek megvásárlásánál lehet gond

A módosítás pozitívuma, hogy 2013-tól a felhasználási időszak bővül, hiszen nemcsak október végéig lehet majd költeni az utalványokkal, hanem az év végéig. Kényelmetlenséget okozhat viszont, hogy jövőre a számlák elszámolására már nem lesz lehetőség. Kizárólag (papíralapú vagy elektronikus) utalvány formájában adható majd ez a juttatás.

A változás főleg a kisebb településeken és kisebb (létszámú) cégeknél okozhat problémát, mert inkább ők éltek a számlaszámolás lehetőségével – tudtuk meg Fata László cafeteria-szakértőtől. A nagyobb cégek eddig is jellemzően utalványban adták ki a támogatást.

Az, hogy az iskolában adott számlát jövőre már nem lehet elszámolni, azért is probléma, mert az oktatási intézményeknél nem megoldott az utalványok elfogadása (nem elfogadóhelyek). Ezzel pedig a tankönyvvásárlás húzós tételén a jövőben nem fog tudni enyhíteni a munkáltató, ha csak valami változás nem lesz az iskolák gyakorlatában. Mint a szakértőtől megtudtuk, volt már rá kezdeményezés, hogy az oktatási intézmények elfogadják az utalványokat, de eddig nem vált gyakorlattá.

Az élettársakra idén is figyelni kell

Ahhoz, hogy kedvezményes adózással (összesen 30,94 százalékos közteherrel) adjon a munkáltató a dolgozóinak iskolakezdési támogatást, idén is több feltételnek kell teljesülnie. Az egyik, hogy a munkavállaló gyermeke közoktatásban (általános vagy középiskolai oktatásban) kezdje a tanévet 2012 szeptemberében. A másik, hogy csak az a munkavállaló kaphat támogatást, aki a családi pótlékra jogosult szülő vagy e szülőnek vele egy háztartásban élő házastársa.

A feltételeknek megfelelő házastárs viszont akkor is kaphat ilyen juttatást, ha nem ő a vér szerinti szülő. Azonban ha az érintett munkavállaló nem házastársa, hanem élettársa a családi pótlékra jogosult szülőnek, akkor ő nem kaphat támogatást, valamint az is kizáró ok, ha a szülők nem egy háztartásban élnek. Arra a gyermekre sem adható juttatás, aki – bár középiskolába jár – átlépte már a családi pótlékra való jogosultság korhatárát.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint a munkáltatónak nyilatkoztatnia kell a munkavállalót arról, hogy megfelel-e a feltételeknek – figyelmeztet Fata László. Ezért az iskolakezdési támogatás kiadása előtt mindenképpen érdemes minden munkáltatónak begyűjtenie az érintett dolgozói nyilatkozatát. Ellenkező esetben nem állapíthatja meg a kedvező adózás feltételeit. Ez pedig azt jelenti, hogy jelentősen több közterhet kell majd a juttatás után fizetnie a munkáltatónak: 30,94 százalék helyett a juttatás feltételei alapján 51,17 százalékot, vagy bérként adózva közel 100 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik