Gazdaság

Simor: alkotmányellenes a tranzakciós illeték

Simor András (simor andrás, )
Simor András (simor andrás, )

Nem segít a költségvetésen az, ha a jegybanknak is fizetnie kell – írja Matolcsy Györgynek címzett levelében az MNB elnöke.

100-120 milliárd forintos mínuszt jelentene jövőre a Magyar Nemzeti Banknak az, ha rá is érvényes lenne a tranzakciós illeték, amit a 2014-es költségvetésnek kellene állnia – írja a jegybank elnöke Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek küldött levelében.

Simor András kitért arra: az intézménynek nincs lehetősége arra, hogy áthárítsa a monetáris politikai eszközét terhelő pénzügyi tranzakciós illetéket a pénzügyi közvetítő rendszer szereplőire és felhasználóira. A lépés ugyanis az irányadó kéthetes jegybanki kötvény kamatának körülbelül 2,5 százalékpontos csökkentését jelentené.

Mindez veszélyeztetné mind az árstabilitást, mind a pénzügyi rendszer stabilitását. A jegybank ezzel megsértené az MNB-törvényben rögzített elsődleges célját és alapvető feladatait. Összességében az indítvány sérti a jegybank intézményi és pénzügyi függetlenségét, felveti a monetáris finanszírozás tilalma szellemének sérelmét, illetve az alaptörvénybe is ütközik – áll a jegybank elnökének levelében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik