Belföld

Matolcsy megint nagyot álmodott

matolcsy györgy (matolcsy györgy)
matolcsy györgy (matolcsy györgy)

Szerinte kis résekben kell nagyra nőni, és 2030-ra megduplázható az ország GDP-je.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a keleti nyitásra és a nyugati külkereskedelmi kapcsolatok megtartására, lehetőség szerinti bővítésére kell koncentrálni a következő években. Matolcsy György a hétfőn Budapesten rendezett Külpiaci Értekezleten kijelentette: minderre annak érdekében van szükség, hogy 2025-2030-ra Magyarország meg tudja kétszerezni, vagyis mintegy 200 milliárd euróra tudja növelni bruttó hazai termékét (GDP).

A miniszter megfogalmazása szerint ennek eléréséhez évi 5-6 százalékos növekedési ütem elegendő. Példaként említette a szomszédos Ausztriát, amelynek éves GDP-je 290 milliárd euróra rúg. Matolcsy megjegyezte: a keleti nyitás keretében Magyarország „exportoffenzívát” indít a többi között Kelet-Európa, Közép-Ázsia, Korea, Indonézia, India, Közel-Kelet és Afrika felé, mert ezekről a területekről tud többletpiacokra és így növekedésre szert tenni.

Megítélése szerint „kis résekben kell nagyra nőni”, vagyis azt kell megnézni, hol vannak azok a minőségi szolgáltatások, termékek, amelyek exportjából a magyar gazdaság jelentősen tud gyarapodni.

A miniszter közölte azt is, hogy a kormány a jövőben 15-20 globális cégcsoporttal szeretne stratégiai megállapodásokat kötni; ezekben lefektetnék a hosszú távú együttműködés alapjait, de erről részleteket már nem említett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik