Gazdaság

Orbán új terve: adókedvezményt a kisembereknek

orbán-viktor (ingyenes, )
orbán-viktor (ingyenes, )

A fiatalok, az idősek és a képzettség nélküliek foglalkoztatását és a kisvállalkozásokat az adó- és járulékterheik csökkentésével támogatnák.

Különböző hátrányos helyzetű csoportokban elengedi a tb-járulék egy részét a kormány – jelentette be Orbán Viktor ma a parlamentben, amikor a kormány tíz pontból álló új munkahelyvédelmi programját ismertette.

Ennek keretében felére csökkentik a 25 éven aluliak és az 55 éven felüliek munkáltatói terheit. Ugyanez a kedvezmény jár a 25–54 éves kor között képzettséget nem igénylő munkakörben dolgozók után fizetett munkáltatói járulékra. Az utóbbi intézkedés körülbelül negyedmillió ember foglalkoztatását könnyíti meg – mondta, példaként említve a takarítókat, a kubikosokat és a rakodómunkásokat.

A tartósan munkanélküliek alkalmazását segítendő, a kormány javasolja, hogy esetükben az első két évben a munkáltatónak ne kelljen fizetniük dolgozóik után, a harmadik évben pedig a tervek szerint a jelenlegi fele lehet a munkáltatói teher.

Ha kíváncsi, mit üzent a kritikusainak a kormányfő, ide kattintson!

A miniszterelnök bejelentette, hogy ehhez hasonlóan a gyesről és a gyedről visszatérők után az elhelyezkedést követő első két évben sem kell majd járulékot fizetni a munkáltatónak, a harmadik évben pedig csak a jelenlegi felét. A többféle kedvezményre jogosultak a számukra legkedvezőbbet vehetik igénybe.

Közölte azt is: az öt említett munkavállalói csoport esetében a szociális hozzájárulási adót és a szakképzési hozzájárulást százezer forintos bruttó bérig csökkentik.


Fotó: MTI / EPA / Julien Warnand

Új átalányadó a mikrovállalkozásoknak

A legkisebb vállalkozások szempontjából jelentős változás, hogy a kisadózók adó- és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében bevezetnének egy átalányadózást. Az évi hatmillió forint alatti bevételű mikrovállalkozásoknak – egyéni vállalkozóknak, betéti és közkereseti társaságoknak – az adófizetés rendkívül egyszerű formáját kínálják majd. Aki ezt választja, annak egyetlen adót kell fizetnie, főállású kisadózó esetében havi 50 ezer forintot, mellékállásban 25 ezer forintot.

Nem kell benyújtaniuk beszámolót sem, csak bevételi és kiadási számláikat kell kezelniük. A kormányfő szerint ez az adózás azoknak lesz kedvező, akik szolgáltatást nyújtanak.

Új átalányadó a kisvállalatoknak

A legfeljebb 25 főt foglalkoztató vállalkozásoknak bevezetnék a kisvállalkozók adóját. Ismertetése szerint ez a válaszható adónem kiváltja a vállalkozás profitját terhelő adókat és a bérek után fizetendő közterheket, így a társasági adót, egyéni vállalkozók esetében a nyereség utáni személyi jövedelemadót, a szakképzési hozzájárulást, az osztalék után fizetendő egészségügyi hozzájárulást és a szociális hozzájárulási adót.

Az adó alapja a kisvállalat nyereségének és az általa foglalkoztatottak bérköltségének összege lesz, mértéke pedig 16 százalék. A miniszterelnök jelezte: úgy számolnak, hogy 300 ezer kisvállalatnak segíthetnek ezzel, amelyek több mint 800 ezer embert foglalkoztatnak.

Áfafizetési kedvezmény kicsiknek

Ezentúl az 500 ezer euró alatti bevétellel rendelkező vállalkozásoknak csak akkor kell befizetniük az áfát, ha azt nekik már kifizették.

Az árfolyamváltozások miatt károsult vállalkozásokat segítik meg úgy, hogy az árfolyamveszteséget nem kell visszapótolniuk. Orbán közölte: olyan jogszabály-módosításra van szükség, amely szerint a cégeknek tőkehelyzetük megítélésénél nem kell beszámítaniuk a devizaárfolyamok változásából származó veszteségüket, így azoknak, amelyek csak a kedvezőtlen árfolyammozgások miatt szenvedtek el átmeneti tőkevesztést, nem kell azonnal visszapótolniuk elvesztett tőkéjüket.

Egyszerűsítenék a házipénztárak adminisztrációját is. A miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a kormány tavaly jelentősen megemelte a házipénztári készpénz-záróállomány megengedett legmagasabb mértékét, de a szabályozás még így is jelentős adminisztrációt követel meg a vállalkozásoktól, ezért úgy gondolják, hogy a korlátozásokat meg kell szüntetni.

A tranzakciós adóból fizetnék

Orbán Viktor szerint ez háromszázmilliárd forintos támogatást jelent a kisvállalkozásoknak és a kiemelt csoportokat foglalkoztatóknak. Arra számít, hogy a kormány hétfőn ismertetett munkahelyvédelmi akcióterve is vitákat fog kiváltani, de a kabinet áll ezek elébe, és nem enged a céljaiból, a munkahelyteremtésből, a munkahelyek megőrzéséből és a foglalkoztatás növeléséből. A miniszterelnök szerint a pénzügyi tranzakciós illeték teremti meg a munkahelyvédelmi akciótervhez szükséges költségvetési forrásokat.

Rogán: százezreket spórolhatnak a cégek

Jelentős összegeket takaríthatnak meg a munkáltatók a kormányfő által meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akciótervvel – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Fidesz frakcióvezetője.

Rogán Antal szerint azzal, hogy a 25 év alattiaknál, az 55 év felettieknél és a képzettséget nem igénylő munkát végzőknél a munkáltatói járulékot a felére csökkentik, az érintettek foglalkoztatása éves szinten 174 ezer forinttal kerül kevesebbe 2013-tól. Kattintson a részletekért!

Ha pedig kíváncsi a Hír24 kalkulációjára, erre menjen tovább!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik